Sałatka Tete de Moine z rukolą, orzechami i winogronami
Ten wyjątkowy ser jest jednym z naszych faworytów, pisałyśmy już o nim wcześniej. Dla przypomnienia jednak słów kilka:
Ser Tete de Moin – Głowa Mnicha – to szwajcarski ser o intensywnym i ostrym aromacie oraz orzechowo-owocowy smaku.
Do krojenia sera służy specjalne urządzenie „La Girolle”, którego obrotowy nóż skrobie ser na delikatne rozetki.
Proponujemy, szybką, smaczną i efektowną sałatkę z winogronami.
W założeniu miały być winogrona ciemne, ale znikły ... ktoś je zjadł ;-) Z obawy, że i ser może jakimś kolejnym cudem zniknąć, zrobiłyśmy szybko sałatkę z zielonymi winogronami, tych jeszcze trochę zostało :-)
Składniki na dwa talerze
2 garści winogron
6 rozetek Tete de Moine*
2 łyżki uprażonych orzechów włoskich
4 garści rukoli
Sos
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz
WYKONANIE
Składniki sosu łączymy ze sobą.
Rukolę, myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Winogrona przekrawamy na pół, rozkładamy na liściach rukoli. Całość polewamy sosem, posypujemy orzechami i dekoracyjnie układamy rozetki sera Tete de Moin.
* W związku z tym, że ser Tete de Moin jest trudny do zdobycia, można go zastąpić np. serem mierzwionym. Wtedy jednak będzie to już inna sałatka, bo ten ser jest niepowtarzalny, zarówno wizualnie, jak i smakowo.
My ser kupujemy w Niemczech, w większych marketach.
W specjalistycznych serowych sklepach internetowych też jest w ofercie.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.