Smażone piersi z kurczaka w curry, soczyste pomarańcze i szybki sos z majonezu i ketchupu. Sałatka z kurczaka curry i pomarańczy z różowym pikantnym sosem

Sałatka z kurczaka curry z pomarańczami  to dobry pomysł na imprezową przekąskę. Połączenie pomarańczy i curry jest nieco egzotyczne, ale dzięki temu sałatka smakuje i prezentuje się wyśmienicie.

sałatka curry kurczak pomarancze sos tysiąca wysp

Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, wszystko co musimy zrobić to usmażyć i pokroić kurczaka, obrać i pokroić pomarańcze, zmieszać składniki na sos, wszystko połączyć i gotowe! Pomarańczowa sałatka z kurczakiem curry i sosem z ketchupu i majonezu będzie świetną przekąską na domówce lub rodzinnym spotkaniu.

Najbardziej lubię tę sałatkę przygotowywać w czasie, kiedy pomarańcze są najsmaczniejsze i najbardziej soczyste. Nie polecam jej poza sezonem na pomarańcze, kiedy dostępne w sprzedaży owoce są suche i bez smaku.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 soczyste pomarańcze
  • 2 - 3 łyżeczki przyprawy curry
  • olej do smażenia - 1 - 2 łyżki
  • 2 - 3 łyżki dobrego majonezu
  • 2 - 3 łyżki dobrego ketchupu
  • chili w proszku do smaku
  • sól

WYKONANIE

  1. Piersi z kurczaka dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
  2. Całe kawałki kurczaka (piersi nie przekrawamy, ani nie rozbijamy) obtaczamy obficie z przyprawie curry.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy z obu stron kurczaka. Nie za długo, żeby nie był za suchy. Możemy naciąć w najgrubszym miejscu i sprawdzić czy jest gotowy. Jeżeli mięso jest w środku jeszcze różowe, czyli surowe chwilę dosmażamy.
  4. Usmażone piersi kurczaka przekładamy na talerz, lekko solimy i pozostawiamy do przestygnięcia.
  5. Z ketchupu i majonezu przygotowujemy sos. Mieszamy oba składniki i doprawiamy chili. Smak sosu zależy od tego jakich użyjemy produktów.
  6. Przestudzone piersi kurczaka kroimy w cienkie plastry.
  7. Pomarańcze obieramy i również kroimy w plastry.
  8. Na półmisku rozkładamy na przemian plastry kurczaka i pomarańczy.
  9. Całość polewamy różowym pikantnym sosem z ketchupu i majonezu.

Zobacz również

Burrata z czerwoną pomarańczą, bazylią i kolendrą

burrata-z-czerwona-pomarancza-bazylia-i-kolendra

Sycylijska przygoda na talerzu - sałatka z cytronu

sycylijska-przygoda-na-talerzu-salatka-z-cytronu

Śledź orientalny z marynowanym imbirem, sosem sojowym, czerwoną cebulą

sledz-orientalny-z-marynowanym-imbirem-sosem-sojowym-czerwona-cebula

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Komentarze

Iza 2023-01-09 13:50:35

Będę musiała spróbować. Nie robiłam jeszcze takiej

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-01-09 17:37:42

Polecam, jest bardzo smaczna, pod warunkiem, że wykorzystamy pyszne i soczyste pomarańcze

Odpowiedz

Milena 2023-01-11 16:30:10

Brzmi smacznie. Już wiem, że zaskoczę tym rodzinkę

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-01-11 18:17:13

Dobry pomysł, polecam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.