Sałatka ze szpinakiem, gotowanym lub pieczonym buraczkiem, garścią borówek podana ze smażonym wędzonym serem
Podczas wizyty w rodzinnym ekologicznym gospodarstwie Figa w Mszanie zaopatrzyliśmy się w różne wyroby z koziego mleka. Jednym z serów, który zadowolił nasze podniebienia był bundz kozi wędzony.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/09/Sałatka-z-wedzonym-kozim-serem-595x858.jpg)
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/09/bundz-kozi-960x677.jpg)
Bundz kozi wędzony to "tradycyjny ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. Wytwarzany metodami poznanymi na ziemiach karpackich już w XV wieku. Słonawy i dymny w smaku — doskonały nie tylko na kanapkę czy jako półprodukt do sałatek. Z upływem dni zmienia smak na wyrazistszy zyskując uznanie kolejnych amatorów. Idealny na grilla lub na ognisku." (Opis ze strony gospodarstwa Figa serykozie.pl)
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/09/Mszana-koziołek-595x860.jpg)
Sałatka ze szpinakiem, gotowanym lub pieczonym buraczkiem, garścią borówek podana z podsmażonym i jeszcze ciepłym wędzonym serem.... pyszności. Aby jednak wszystko dobrze smakowało ważne jest, żeby ser podsmażyć tuż przed podaniem sałatki. Kiedy wędzony, smażony ser przestygnie jest twardy i gumowaty.
Do tej sałatki możemy użyć innego wędzonego sera, np. oscypka, halloumi itp.
SKŁADNIKI na jedną porcje
SAŁATKA
- garść świeżego szpinaku baby
- 60 g sera koziego bundz wędzony
- 1 łyżeczka oleju do smażenia sera
- 1 średni burak gotowany lub pieczony
- 1-2 łyżki pestek dyni
- garść borówki amerykańskiej
SOS
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- Buraka gotujemy lub pieczemy w piekarniku, lub kupujemy już ugotowanego.
- Przestudzony i obrany burak kroimy w plastry, a następnie w słupki. Możemy również wykorzystać spiralizer (tzw. krajalnicą, temperówką do warzyw) by otrzymać buraczane spaghetti.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni
- Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu.
- Na szpinaku układamy spaghetti lub słupki z buraka, polewamy sosem.
- Ser kroimy w plastry i smażymy na patelni, na oleju na złoty kolor.
- Układamy gorący ser na burakach, posypujemy borówkami i podprażonymi pestkami dyni.
- Polecam serwować od razu, kiedy ser jest jeszcze ciepły.
Zobacz również
Sałatka z kozim bundzem naturalnym, ze szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami...
![salatka-z-kozim-bundzem-naturalnym-ze-szpinakiem-grillowana-brzoskwinia-malinami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/08/Sałatka-z-kozim-budzem-595x858.jpg)
Sałatka z młodych liści z serem feta mango i granatem
![salatka-z-mlodych-lisci-z-serem-feta-mango-i-granatem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/salatka-mango-ser-feta-zielone-salaty.webp)
Kiszony koper włoski z burakiem - zdrowy ferment
![kiszony-koper-wloski-z-burakiem-zdrowy-ferment](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4176-960x1440.webp)
Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami
![wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/03/IMG_3915-5-960x1440.webp)
Zuza 2017-09-23 20:51:07
burak i borówki? To mnie kupuje! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-09-25 22:00:40
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.