Sałatka ze szpinakiem, gotowanym lub pieczonym buraczkiem, garścią borówek podana ze smażonym wędzonym serem
Podczas wizyty w rodzinnym ekologicznym gospodarstwie Figa w Mszanie zaopatrzyliśmy się w różne wyroby z koziego mleka. Jednym z serów, który zadowolił nasze podniebienia był bundz kozi wędzony.
Bundz kozi wędzony to "tradycyjny ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. Wytwarzany metodami poznanymi na ziemiach karpackich już w XV wieku. Słonawy i dymny w smaku — doskonały nie tylko na kanapkę czy jako półprodukt do sałatek. Z upływem dni zmienia smak na wyrazistszy zyskując uznanie kolejnych amatorów. Idealny na grilla lub na ognisku." (Opis ze strony gospodarstwa Figa serykozie.pl)
Sałatka ze szpinakiem, gotowanym lub pieczonym buraczkiem, garścią borówek podana z podsmażonym i jeszcze ciepłym wędzonym serem.... pyszności. Aby jednak wszystko dobrze smakowało ważne jest, żeby ser podsmażyć tuż przed podaniem sałatki. Kiedy wędzony, smażony ser przestygnie jest twardy i gumowaty.
Do tej sałatki możemy użyć innego wędzonego sera, np. oscypka, halloumi itp.
SKŁADNIKI na jedną porcje
SAŁATKA
- garść świeżego szpinaku baby
- 60 g sera koziego bundz wędzony
- 1 łyżeczka oleju do smażenia sera
- 1 średni burak gotowany lub pieczony
- 1-2 łyżki pestek dyni
- garść borówki amerykańskiej
SOS
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- Buraka gotujemy lub pieczemy w piekarniku, lub kupujemy już ugotowanego.
- Przestudzony i obrany burak kroimy w plastry, a następnie w słupki. Możemy również wykorzystać spiralizer (tzw. krajalnicą, temperówką do warzyw) by otrzymać buraczane spaghetti.
- Pestki dyni prażymy na suchej patelni
- Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
- Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu.
- Na szpinaku układamy spaghetti lub słupki z buraka, polewamy sosem.
- Ser kroimy w plastry i smażymy na patelni, na oleju na złoty kolor.
- Układamy gorący ser na burakach, posypujemy borówkami i podprażonymi pestkami dyni.
- Polecam serwować od razu, kiedy ser jest jeszcze ciepły.
Zuza 2017-09-23 20:51:07
burak i borówki? To mnie kupuje! :)
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2017-09-25 22:00:40
🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.