Podlaski tradycyjny sękacz. Słodki i pyszny, domowy sękacz z Borsuk. Sękacz, jak go zrobić?
"Baumkuchen" to nazwa używana w starych polskich książkach kucharskich na określenie sękacza, co wskazuje na jego niemieckie pochodzenie.
Pani Hanna Szymaderska w swojej książce "Dania z anegdotą" pisze tak:
"Okres od XI do XV wieku to czas wznoszenia monumentalnych katedr. Jako zaprawy murarskiej używano wtedy białek z jaj. Niepotrzebne żółtka zbierano w ogromnych kadziach zastanawiając się, co z nimi zrobić. Podobno w ten właśnie sposób wymyślono niemiecką specjalność - Baumkuchen (Baum - drzewo, Kuchen - ciasto), do pieczenia którego zużywano same żółtka prosto z kadzi"
![sękacz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz8-960x660.jpg)
Legenda mówi, że pierwsze sękacze w Polsce upieczono w Berżnikach koło Sejn na cześć królowej Bony. Obecnie są specjalnością regionalną na Kaszubach, Suwalszczyźnie i Podlasiu.
Sękacz jest bardzo pracochłonny, drogi oraz niezwykle kaloryczny... ale za to jest ciastem wyśmienitym!
![sekacz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz5-960x660.jpg)
![obraz7](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz7-960x660.jpg)
SKŁADNIKI
- 60 jaj
- 1,40 kg cukru
- 1,40 kg masła
- 1,40 kg mąki
- 3 cytryny
- 2 opakowania proszku do pieczenia
- 8 opakowań cukrów waniliowych
- 4 fiolki aromatu rumowego
WYKONANIE
- Masło ucieramy do białości.
- Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z cukrem, białka ubijamy na sztywną pianę.
- Do utartego masła dodajemy utarte żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zapachy i sok z cytryn. Na koniec delikatnie, ale dokładnie mieszamy całość z ubitymi białkami.
- Na wałek nakładamy porcje ciasta.
- Do pieczenia sękacza potrzebne jest specjalne palenisko, drzewo do palenia i specjalny rożen z długim wałkiem.
- Sękacz to warstwowe ciasto biszkoptowe-tłuszczowe, pieczone nad otwartym ogniem. Warstwy tworzą się przez polewanie płynnym ciastem wałka, obracanego jak rożen. W pieczeniu powinny uczestniczyć minimum dwie osoby.
- Gdy warstwy nabierają ciemnozłotego koloru, nakładamy kolejne i tak aż do wyczerpania ciasta.
- Po upieczeniu ostatniej warstwy, rożen z sękaczem zostawiamy do wystygnięcia.
![sękacz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz9-960x660.jpg)
![sekacz](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz11-960x660.jpg)
Serdeczne podziękowania dla Wiesi i Marka. Bardzo sympatyczni ludzie. Ugościli nas we własnym domu. Pozwolili uczestniczyć w przygotowaniu sękacza od samego początku do końca. Mieszaliśmy, ubijaliśmy, kręciliśmy, polewaliśmy... bawiliśmy się jak dzieci przy okazji tworząc takie dzieło! Dziękujemy za poczęstunek pysznym domowym serem.
![sery borsuki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/11/Obraz6-960x659.jpg)
Mamy nadzieje, że przy kolejnej wizycie w Borsukach będzie okazja, żeby wspólnie przygotować takie sery.
Tagi
deserZobacz również
5 Wyjątkowych Deserów Kawowych. Przepisy na Tiramisu, Affogato, Trufle, Crème Brûlée i Babeczki
![5-wyjatkowych-deserow-kawowych-przepisy-na-tiramisu-affogato-trufle-creme-brulee-i-babeczki](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/06/IMG_4821-2-960x1440.webp)
Rabarbarowe tartaletki z bezą i kremem rabarbarowy. Przepis na wiosenny deser
![rabarbarowe-tartaletki-z-beza-i-kremem-rabarbarowy-przepis-na-wiosenny-deser](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/05/IMG_4504-960x1440.webp)
Ciastko Mille-feuille z mascarpone, granatem i wodą różaną
![ciastko-mille-feuille-z-mascarpone-granatem-i-woda-rozana](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_2386-3-960x1440.webp)
Cytrynowe magdalenki z syropem z limoncello
![cytrynowe-magdalenki-z-syropem-z-limoncello](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_3973-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.