Szybka i łatwa przystawka z pieczonego sera feta i soczystych winogron
Słodko słony i kremowy pieczony ser feta z dodatkiem soczystych winogron. Wyjątkowo łatwe w przygotowaniu danie, które nadaje się zarówno na przystawkę, jak i na wytrawny deser.

Feta po zapieczeniu jest chrupiąca z wierzchu i jedwabiście miękka w środku. Soczyste i ciepłe winogrona, miód, pieprz i zioła cudownie komponują się ze słonym serem. Danie serwujemy na gorąco z dodatkiem chrupiących grzanek z chleba.

Z podanych składników przygotujemy przystawkę dla 2 - 3 osób.
SKŁADNIKI
- 200 g twardego sera feta
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 - 3 garście/kiście winogron
- zioła świeże lub suszone - tymianek, rozmaryn
- czerwony pieprz w ziarnkach
- czarny mielony pieprz
WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
- Kostkę sera feta umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Dodajemy winogrona. Możemy ser obłożyć całymi kiściami lub samymi owocami.
- Fetę polewamy oliwą z oliwek i miodem.
- Dodajemy tymianek i rozmaryn, ziarna czerwonego pieprzu i czarny pieprz mielony.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 - 30 minut.
- Pod koniec pieczenia możemy na 5 minut włączyć grill.
- Fetę z winogronami podajemy na gorącą z grzankami z chleba, krakersami lub chlebkiem pita.
Zobacz również
Chlebek buraczany z kminkiem, czarnuszką i fetą

Melon z czerwonym pieprzem, tymiankiem w winie z miodem

Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami ...

Kotlety z polędwiczek z indyka i karmelizowane morele z miodem i tymiankiem

Beata 2022-10-15 16:17:15
Nie robiłam nigdy takiej. Jestem ciekawa jak smakuje
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2022-10-18 11:13:42
To bardzo pyszna przekąska
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.