Małe serniki z kukurydzianymi płatkami w gorzkiej czekoladzie. Pyszny sernikowy deser z sezonowymi owocami
Płatki kukurydziane to świetny pomysł na spód do sernika. Żeby wzbogacić smak zwykłych płatków warto zmieszać je z gorzką czekoladą. Wykorzystałam już tak przygotowane płatki w przepisie na Pieczony puszysty sernik z borówkami . Płatki wszystkim posmakowały, więc pomyślałam, że do tych serniczków też na dno dam kukurydziane płatki.
Masa sernikowa jednak ta ten deser jest nieco rzadsza i płatki ślicznie wypłynęły na wierzch... Na szczęście serniki na tym nic nie straciły, wręcz przeciwnie...
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/mini-serniczki-z-jezynami-595x858.jpg)
Z tego przepisu możemy również przygotować sernik w jednej większej foremce, wówczas proponuję wydłużyć czas pieczenia do około 45 - 50 minut.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/mini-serniczki-z-jeżynami-595x858.jpg)
SKŁADNIKI na około 20 -24 babeczki
CZEKOLADOWE PŁATKI KUKURYDZIANE
- 100 g płatków kukurydzianych
- 50 g gorzkiej czekolady 70%
SERNIK
- 500 g twarogu półtłustego 3 krotnie zmielonego lub "z wiaderka"
- 3 jaja
- 300 g mleka zagęszczonego (skondensowanego) słodzonego
DODATKI
- owoce, np. jeżyny lub frużelina z owoców - przepis - Sernik z frużeliną
CZEKOLADOWE PŁATKI KUKURYDZIANE
- Czekoladę siekamy i rozpuszczamy w misce w kąpieli wodnej, zdejmujemy z palnika.
- Do rozpuszczonej, gorącej czekolady dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i wykładamy warstwę na papier do pieczenia.
- Odstawiamy na bok, aż płatki w czekoladzie przestygną.
SERNICZKI
- Płatki kukurydziane w czekoladzie delikatnie kruszmy (rozdzielamy) na dno foremek do babeczek. Możemy część odłożyć do dekoracji lub do schrupania.
- Wszystkie składniki na masę serową miksujemy, jak najkrócej na jednolitą masę.
- Wylewamy całość na płatki kukurydziane do wysokości 2/3 foremek i pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180°C piekarniku przez około 15 - 20 minut.
- Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
- Po przestudzeniu serniczki podajemy z pozostałymi, chrupiącymi płatkami i świeżymi owocami.
Tagi
jeżynysersernikowocebez glutenudeser z owocamibezglutenoweser białyowoce latapłatki kukurydzianedeser bezglutenowyminiserniczkimleko skondensowaneZobacz również
Tarta czekoladowo jeżynowa na orzechowym spodzie - tarta wegańska i bezglutenowa
![tarta-czekoladowo-jezynowa-na-orzechowym-spodzie-tarta-weganska-i-bezglutenowa](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/08/tarta-jezynowa-595x858.jpg)
Serniczki makowe w słoiku z pysznym jeżynowym sosem
![serniczki-makowe-w-sloiku-z-pysznym-jezynowym-sosem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/09/serniczki-z-makiem-i-jezynami-2-595x858.jpg)
Puszysty sernik z borówkami na płatkach kukurydzianych z czekoladą
![pieczony-puszysty-sernik-z-borowkami-na-bezglutenowym-spodzie-z-platkow-kukurydzianych-i-czekolady](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/07/sernik-z-płatkami-kukuradzinymi-i-borówką-595x858.jpg)
Piernikowa pizza z serkiem ricotta, owocami i miodem
![piernikowa-pizza-z-serkiem-ricotta-owocami-i-miodem](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/piernikowa-pizza-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.