Mango, borówki i szpinak, do tego aksamitny twaróg sernikowy w wiaderku z mascarpone i mamy pyszny i kolorowy deser. Taki sernik na zimno, przekładany szpinakowym ciastem to fajny pomysł na letni deser. Pracę możemy sobie rozłożyć na dwa dni. Tak było u mnie, ciasto upiekłam wieczorem, przez noc przestygło i na drugi dzień dokończyłam dzieła. Aby ułatwić sobie zadanie do sernika wykorzystałam twaróg sernikowy z mascarpone z wiaderka.

SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 18 cm

CIASTO

100 g szpinaku

2 jaja

100 g cukru

80 ml oleju

1 łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

150 g mąki tortowej

50 g mąki krupczatki

PONCZ

80 ml gorącej wody

sok z 1/2 limony lub cytryny

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka alkoholu (opcjonalnie)

SERNIK

300 g twaróg sernikowy z mascarpone (President)

200 g miąższu z mango (zmiksowanego) + 50 g pokrojonego w kostkę do dekoracji

40 g cukru pudru

10 g żelatyny

60 ml wody

20 ml soku z limony lub cytryny

200 g borówek amerykańskich + 50 g do dekoracji

WYKONANIE

PONCZ

Składniki ponczu mieszamy ze sobą do rozpuszczenia cukru.

CIASTO

Świeże liście szpinaku miksujemy z jajami na mus. Dodajemy cukier, olej i sok z limonki, miksujemy do połączenia składników. W drugiej misce mieszamy ze sobą suche składniki i łączymy delikatnie z masą szpinakową.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C. Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wylewamy do foremki, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut, do "suchego patyczka".

Upieczone ciasto, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

SERNIK

Wszystkie składniki na sernik dzielimy na pół, ponieważ drugą warstwę zaczniemy przygotowywać dopiero, jak zastygnie pierwsza.

Pierwsza warstwa sernika - 5 g żelatyny zalewamy 30 ml zimnej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie podgrzewamy (nie gotujemy!), mieszamy, aż żelatyna się rozpuści. Lekko przestudzoną żelatynę miksujemy razem z serkiem (150 g), mango (100 g), cukrem (20 g) i sokiem z limony (10 ml).

Z ostudzonego ciasta odcinamy tzw. "górkę", którą kruszymy w misce i pozostawiamy do dekoracji. Pozostałe ciasto przekrawamy na dwa blaty.

Pierwszy blat wkładamy z powrotem do foremki, nasączamy połową ponczu, następnie układamy 100 g borówek i na to wylewamy pierwszą masę serową. Wkładamy na 15 minut do lodówki, następnie na lekko tężejący ser delikatnie kładziemy drugi szpinakowy blat, ponownie wkładamy do lodówki.

Z pozostałych składników przygotowujemy drugą warstwę serową, analogicznie, jak pierwszą. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nasączamy pozostałym ponczem, układamy 100 g borówek i zalewamy drugą masą serową. Na wierzch wysypujemy pokruszone szpinakowe ciasto, przekładamy do lodówki i kiedy sernik stężeje obsypujemy pozostałymi borówkami i kawałkami mango.

Smacznego!

Zobacz również

Kremowy Sernik na spodzie z ciasteczek i owoców - jagód, jeżyn i borówek

kremowy-sernik-na-spodzie-z-ciasteczek-i-owocow-jagod-jezyn-i-borowek

Puszysty sernik z borówkami na płatkach kukurydzianych z czekoladą

pieczony-puszysty-sernik-z-borowkami-na-bezglutenowym-spodzie-z-platkow-kukurydzianych-i-czekolady

Koszyczki z ciasta filo z borówkami i fioletowym kremem z mascarpone i ricotty, szybki i pyszny deser

koszyczki-z-ciasta-filo-z-borowkami-i-fioletowym-kremem-z-mascarpone-i-ricotty-szybki-i-pyszny-deser

Sernik z ...musztardą, polany frużeliną malinowo bazyliową

sernik-z-musztarda-polany-fruzelina-malinowo-bazyliowa

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.