Śliwki, cukier trzcinowy, orzechy laskowe

Śliwki pod delikatną i chrupiącą skorupką, to wspomnienie późnego lata. Przepis na to pyszne ciasto znalazłam w książce Nigela Slatera (autora bestsellera Jedz) Zielona uczta: wiosna, lato. W przepisie było łącznie 180 g cukru, zmniejszyłam do 120 g i tak, jak dla mnie ciasto było słodkie. Myślę, że słodkość ciasta zależy również od gatunku śliwek, więc eksperymentujmy.

Wyrobione ciasto jest bardzo delikatne, musimy więc bardzo ostrożnie przenosić je na owoce. Nie przejmujmy się jednak drobnymi pęknięciami, łatwo można je skleić, a z pęknięć podczas pieczenia kusząco zacznie wypływać sok ze śliwek.

Na zdjęciu mała foremka i ciasto z połowy składników, idealna porcja dla 4 osób na ciepły deser po obiedzie. Drugą porcję ciasta schowałam do lodówki i na drugi dzień była powtórka i wielka radość, bo ciasto najlepiej smakuje na ciepło.


SKŁADNIKI

90 g masła

60 g cukru trzcinowego

60 g cukru białego

jajko

150 g mąki pszennej

2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych

800 g śliwek, u mnie mrożone drylowane węgierki

WYKONANIE

Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i układamy przecięciem do góry w głębokiej, żaroodpornej formie o średnicy około 22 cm. Do przepisu wykorzystałam mrożone węgierki, nie rozmrażałam ich całkowicie, wyłożyłam do foremki i odstawiłam na około 30 minut.

Masło ucieramy mikserem z cukrami na jasną puszystą masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dosypujemy mąkę. Przekładamy ciasto na blat oprószony mąką, dodajemy orzechy i chwilę wyrabiamy. Formujemy krążek nieco większy niż forma i przykrywamy nim śliwki.

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ciasto pieczemy około 45 minut, aż będzie lekko chrupiące, a śliwki puszczą sok. Podajemy na ciepło na przykład z lodami, śmietaną lub jogurtem.

Smacznego!

Zobacz również

Kruche tartaletki z kremem migdałowym i agrestem

kruche-tartaletki-z-kremem-migdalowym-i-agrestem

Cynamonki ze śliwkami - cynamonowe drożdżowe bułeczki z owocami  

cynamonki-ze-sliwkami-cynamonowe-drozdzowe-buleczki-z-owocami

Słodkie drożdżowe bułki do odrywania pieczone w mlecznym sosie

slodkie-drozdzowe-bulki-do-odrywania-pieczone-w-mlecznym-sosie

Wiśnie i borówki w kruchym cieście

wisnie-i-borowki-w-kruchym-ciescie

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.