![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/zielona-uczta-1-595x858.jpg)
Nigel Slater jest autorem książek, artykułów prasowych i programów telewizyjnych. Jego książki kucharskie, w tym Appetite, Jedz. Mała księga szybkich dań, Kitchen Diares zdobyły wiele nagród. Na podstawie autobiografii Tost - historia chłopięcego głodu, która zdobyła sześć ważnych nagród, nakręcono pełnometrażowy film i wyreżyserowano sztukę teatralna.
Zielona uczta: wiosna, lato Nigela Slatera to zbiór ponad 110 prostych i nowoczesnych pomysłów na potrawy z warzyw, owoców, kasz i makaronów. W książce znajdziemy przepisy na lekkie, wiosenne i letnie dania. Większość z nich łatwo można dostosować do potrzeb diety wegańskiej lub wegetariańskiej. To książka idealna dla osób, które lubią smaczne i łatwe przepisy, oraz dla tych, którzy chcą jeść mniej mięsa.
Autor przepisy podzielił na rozdziały według metody gotowania lub przygotowania: w misce, z patelni, w dłoni, rano, z piekarnika, z talerza, z grilla, na kuchence, na deser. Moją przygodę z Zieloną ucztą zaczęłam od końca, czyli od deseru, który bardzo polecam - "śliwki, cukier trzcinowy, orzechy laskowe".
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/zielona-uczta-2-595x858.jpg)
Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem gotowego dania, więc wiemy do czego mamy dążyć. Indeks przepisów, taki jak lubię, po składnikach. Jest to dla mnie bardzo istotny element w książce kulinarnej, kiedy mam jakiś produkt i szybko chcę znaleźć pomysł na jego wykorzystanie.
Zielona uczta: wiosna, lato to pierwsza część z dwóch. Druga część Zielona uczta: jesień, zima w księgarniach pojawi się na jesień 2020 roku.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/zielona1_srednia.jpg)
Dziękuję wydawnictwu Filo za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Inne przepisy z książki:
Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami , morelami i wiśniami
Wiśnie i borówki w kruchym cieście
Tagi
przepisy wegetariańskiedanie wegetariańskiekuchnia wegetariańskafilorecenzja książkiksiazka kulinarnaprzepis z książkiNigel Slaterzielona ucztaksiążka kucharskaJedzZobacz również
Zielona uczta: jesień zima - Nigel Slater
![zielona-uczta-jesien-zima-nigel-slater](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/zielona-uczta-jesien-zima-wiosna-lato-595x858.jpg)
Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy. Caroline Fleming
![ugotuj-sobie-szczescie-jak-dunczycy-caroline-fleming](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/06/ugotuj-sobie-szczescie-1-595x858.jpg)
Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato
![wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca-francesca-maugeri-holmstrom-louise-malmros-manfrinato](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/5X9A5092-960x1440.webp)
SMAK - Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage - Książka kulinarna
![smak-yotam-ottolenghi-i-ixta-belfrage-ksiazka-kulinarna](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2021/11/smak-ottolenghi-595x896.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.