Nigel Slater jest autorem książek, artykułów prasowych i programów telewizyjnych. Jego książki kucharskie, w tym Appetite, Jedz. Mała księga szybkich dań, Kitchen Diares zdobyły wiele nagród. Na podstawie autobiografii Tost - historia chłopięcego głodu, która zdobyła sześć ważnych nagród, nakręcono pełnometrażowy film i wyreżyserowano sztukę teatralna.
Zielona uczta: wiosna, lato Nigela Slatera to zbiór ponad 110 prostych i nowoczesnych pomysłów na potrawy z warzyw, owoców, kasz i makaronów. W książce znajdziemy przepisy na lekkie, wiosenne i letnie dania. Większość z nich łatwo można dostosować do potrzeb diety wegańskiej lub wegetariańskiej. To książka idealna dla osób, które lubią smaczne i łatwe przepisy, oraz dla tych, którzy chcą jeść mniej mięsa.
Autor przepisy podzielił na rozdziały według metody gotowania lub przygotowania: w misce, z patelni, w dłoni, rano, z piekarnika, z talerza, z grilla, na kuchence, na deser. Moją przygodę z Zieloną ucztą zaczęłam od końca, czyli od deseru, który bardzo polecam - "śliwki, cukier trzcinowy, orzechy laskowe".
Każdy przepis opatrzony jest zdjęciem gotowego dania, więc wiemy do czego mamy dążyć. Indeks przepisów, taki jak lubię, po składnikach. Jest to dla mnie bardzo istotny element w książce kulinarnej, kiedy mam jakiś produkt i szybko chcę znaleźć pomysł na jego wykorzystanie.
Zielona uczta: wiosna, lato to pierwsza część z dwóch. Druga część Zielona uczta: jesień, zima w księgarniach pojawi się na jesień 2020 roku.
Dziękuję wydawnictwu Filo za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.
Inne przepisy z książki:
Waniliowy krem z chrupiącymi okruchami , morelami i wiśniami
Wiśnie i borówki w kruchym cieście
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.