Nadziewane czekoladki z pistacjowo miętową posypką
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/09/czekolada-suszone-owoce-pisatcje-595x858.jpg)
Jak szybko zamienić zwykłą czekoladę w deser wyjątkowy? To proste, wystarczy ulubione bakalie połączyć z roztopioną czekoladą i stworzyć całkiem nowe, eleganckie słodkości. Takie nadziewane, własnoręcznie przygotowane czekoladki to również świetny pomysł na prezent.
Przepis na czekoladki pochodzi z książki Nigela Slatera Zielona uczta: jesień, zima To bardzo prosty i szybki pomysł na słodkie, jesienne i zimowe rozpieszczanie ...
SKŁADNIKI na 12 czekoladek
CZEKOLADKI
100 g gorzka czekolada
60 g suszone śliwki
60 g suszone morele
40 g łuskane orzechy laskowe
40 g rodzynki
POSYPKA
15 g łuskane pistacje
10 sztuk liście mięty
10 g biały cukier
WYKONANIE
POSYPKA
Pistacje, listki mięty oraz cukier umieszczamy w malakserze i miksujemy na bladozielony proszek.
CZEKOLADKI
Śliwki i morele kroimy w cienkie paski, orzechy laskowe siekamy. Blachę lub inne płaskie naczynie, które zmieści nam się w lodówce wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do żaroodpornej miski ustawionej na garnku z gotującą się na małym ogniu wodą. Stapiamy czekoladę, starając się nie mieszać, tylko co jakiś czas zsuwać , najlepiej za pomocą sylikonowej łopatki nieroztopione kawałki do płynnej czekolady. Zdejmujemy miskę z garnka i dodajemy do czekolady rodzynki, posiekane morele, śliwki i orzechy. Całość delikatnie mieszamy, aż czekolada oblepi wszystkie bakalie. Łyżką nabieramy masę i układamy porcje na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce lub innym naczyniu. Posypujemy zielonym proszkiem z pistacji, cukru i mięty. Wstawiamy do lodówki, aby czekoladki się zestaliły.
Smacznego!
Tagi
czekoladapomysł na prezentbakaliedomowe słodyczezrób to samzielona ucztadomowe czekoladkiczekoladki na prezentDIYZobacz również
Trufle czekoladowe z żurawiną - domowe słodycze
![trufle-czekoladowe-z-zurawina](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/12/Czekoladowe-trufle-z-żurawiną.jpg)
Czekoladowe masło orzechowe z miodem
![czekoladowe-maslo-orzechowe-z-miodem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/03/masło-orzechowe.jpg)
Czekoladowe brownie z bakłażanem i chili według Jarzynovej
![czekoladowe-brownie-z-baklazanem-i-chili-wedlug-jarzynovej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/baklazanowe-brownie-jarzynovej.webp)
Francja na talerzu - Gaudry Francois-Regis. Wszystko o kuchni francuskiej
![francja-na-talerzu-gaudry-francois-regis-wszystko-o-kuchni-francuskiej](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/12/IMG_1939-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.