Ukryj menu

Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi  orzechami nerkowca

Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, obecnie uprawiany również w krajach Azji.

Pitaja odmiany czerwonej jest jednym z ładniejszych owoców, szczególnie po przekrojeniu :-) Smak miąższu jednak może rozczarować, gdyż jest bardzo delikatny, praktycznie mdły , przez to też nie ma wielu amatorów.

Można temu zaradzić! Owoc ten jest pełen drobniutkich pesteczek, które wraz ze słodkim musem mango i orzeźwiającym różowym grejpfrutem może nasz przenieść w egzotyczną podróż :-)


Składniki

OWOCE

KARMELIZOWANE ORZECHY NERKOWCA

>WYKONANIE

Na małym ogniu, na patelni rozpuszczamy cukier z wodą i łyżką oleju kokosowego, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy uzyskamy jasny karmelowy kolor dodajemy orzechy, mieszamy aby orzechy pokryły się karmelem, wykładamy na papier do pieczenia, studzimy.

Owoc pitaji kroimy wzdłuż na pół i wykrawamy łyżeczką delikatnie miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Dobrze sprawdza się specjalna łyżeczka do wycinania kulek z owoców :-) Wypełniamy musem z mango, czaskami pitaji i filetów z grejpfruta. Obsypujemy karmelizowanymi orzechami, dekorujemy listkiem mięty, zjadamy od razu!!!

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Egzotyczny deser z perełkami tapioki

egzotyczny-deser-z-perelkami-tapioki-w-musie-z-mango-z-pitaja-i-granatem

Jabłkowe Crème Brûlée. Francuski deser w owocowym wydaniu

jablkowe-creme-brulee-francuski-deser-w-owocowym-wydaniu

Spaghetti z buraczanym pesto i serem feta

spaghetti-z-buraczanym-pesto-i-serem-feta

Sałatka z kurczaka w curry z pomarańczami i różowym sosem

salatka-z-kurczaka-w-curry-z-pomaranczami-i-rozowym-sosem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.