Szybka i łatwa sałatka z awokado i jajkami, na śniadanie i nie tylko. Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem po palestyńsku
Sałatka z awokado, rukolą i jajami to pomysł na bardzo łatwe i szybkie śniadanie. Rukolę możemy zastąpić roszponką, świeżym szpinakiem lub mieszanką sałat. Do sałatki proponuję gotowane na półtwardo jajka tzw. jaja sześciominutowe i sos z oliwy, cytryny i za'ataru. Jeżeli lubicie i potraficie ugotować jajka w koszulkach również doskonale sprawdzą się w tej sałatce.
SKŁADNIKI
JAJA Z ZATAREM
SAŁATKA - składniki na 1 porcję
WYKONANIE
- W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i ostrożnie zanurzamy jajka.
- Gotujemy jaja 5 - 6 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie.
- Przygotowujemy sos - mieszamy oliwę z za'atarem i sok z cytryny, doprawiamy solą, chili i pieprzem.
- Awokado obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.
- Na talerzu rozkładamy rukolę, na wierzch układamy plastry awokado.
- Dodajemy jajo przekrojone na pół.
- Całość skrapiamy sosem z zatarem, posypujemy posiekaną dymką.
- Podajemy z kromką dobrego chleba lub z kawałkiem ciepłej pity.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Co to jest zatar (za’atar, zathar)? Jest to arabska mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano).
- Gotową przyprawę zatar oraz płatki chili możemy kupić w większych sklepach lub przez internet
Bernadeta 2021-05-25 22:41:37
Świetne wiosenne zdrowe śniadanie. Pięknie podane.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2021-05-26 12:04:20
Dziękuję 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.