Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Śniadaniowe jajka po palestyńsku z za'atarem i cytryną

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Łatwe jajka po palestyńsku na śniadanie z za'atarem i cytryną. Śniadaniowe jajka palestyńskie z za'atarem i cytryną

Jajka według Hassana na śniadanie to pierwszy przepis, jaki znajdziecie w cudownej książce Palestyna - Sami Tamimi i Tara Wigley. Jest jedno z moich ulubionych dodatków śniadaniowych. Można je przygotować według książkowego przepisu lub wprowadzić odrobinę wariacji.

śniadaniowe jajka z zatarem przepis palestyna

Bardzo mi posmakowała wersja Jarzynovej, w której to Dominika zamiast soku z cytryny dodała marynatę i drobno posiekaną skórkę z kiszonej cytryny. Jeżeli macie ukiszone cytryny spróbujcie koniecznie, a jeżeli nie.... zakiście cytryny! Polecam przepis na kiszone cytryny z rozmarynem i chili.

jajka po palestyńsku na sniadanie przepis z ksiazki

SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i ostrożnie zanurzamy jajka (najlepiej takie o temperaturze pokojowej, żeby niebyły prosto z lodówki). Gotujemy 5 - 6 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie.
  2. W tym samym czasie mieszamy oliwę z za'atarem i sok z cytryny.
  3. Jajka obieramy, przekrawamy na pół i układamy na talerzu żółtkami ku górze.
  4. Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny zmieszanym z oliwą.
  5. Na koniec posypujemy dymką i chili, podajemy od razu z kromką dobrego chleba lub z kawałkiem ciepłej pity.
  6. Pieczywo jest niezbędne, gdyż służy na koniec do wytarcia oliwy i wszystkich pysznych soków z talerzyka.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Łatwe jajka z za'atarem i cytryną - przepis z książki Palestyna
  • Jajka po palestyńsku to również świetny dodatek do sałatek.
  • Co to jest zatar (za’atar, zathar)? Jest to arabska mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano).

Zobacz również

Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem

sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Wiosenna sałatka z niebieskimi jajkami

wiosenna-salatka-z-niebieskimi-jajkami

Kolorowe jajka - marynowane Jajka w kolorze niebieskim

kolorowe-jajka-marynowane-jajka-w-kolorze-niebieskim

Komentarze

Pieprzyć z Fantazją 2021-04-24 17:24:08

Zrobię takie, no zrobię. Musze jednak nabyć taką przyprawę lub skomponować sama. Jajca, ale jakie inne :D

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.