Łatwe jajka po palestyńsku na śniadanie z za'atarem i cytryną. Śniadaniowe jajka palestyńskie z za'atarem i cytryną
Jajka według Hassana na śniadanie to pierwszy przepis, jaki znajdziecie w cudownej książce Palestyna - Sami Tamimi i Tara Wigley. Jest jedno z moich ulubionych dodatków śniadaniowych. Można je przygotować według książkowego przepisu lub wprowadzić odrobinę wariacji.
Bardzo mi posmakowała wersja Jarzynovej, w której to Dominika zamiast soku z cytryny dodała marynatę i drobno posiekaną skórkę z kiszonej cytryny. Jeżeli macie ukiszone cytryny spróbujcie koniecznie, a jeżeli nie.... zakiście cytryny! Polecam przepis na kiszone cytryny z rozmarynem i chili.
SKŁADNIKI
WYKONANIE
- W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i ostrożnie zanurzamy jajka (najlepiej takie o temperaturze pokojowej, żeby niebyły prosto z lodówki). Gotujemy 5 - 6 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie.
- W tym samym czasie mieszamy oliwę z za'atarem i sok z cytryny.
- Jajka obieramy, przekrawamy na pół i układamy na talerzu żółtkami ku górze.
- Posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny zmieszanym z oliwą.
- Na koniec posypujemy dymką i chili, podajemy od razu z kromką dobrego chleba lub z kawałkiem ciepłej pity.
- Pieczywo jest niezbędne, gdyż służy na koniec do wytarcia oliwy i wszystkich pysznych soków z talerzyka.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Łatwe jajka z za'atarem i cytryną - przepis z książki Palestyna
- Jajka po palestyńsku to również świetny dodatek do sałatek.
- Co to jest zatar (za’atar, zathar)? Jest to arabska mieszanka przypraw, zawierająca zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i "zielone zioła" (tymianek, majeranek, oregano).
Pieprzyć z Fantazją 2021-04-24 17:24:08
Zrobię takie, no zrobię. Musze jednak nabyć taką przyprawę lub skomponować sama. Jajca, ale jakie inne :D
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.