Pieczone warzywa - warzywa z piekarnika - sos do słoików. Przepis na warzywny sos, który będzie idealną bazą wielu potraw
W sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/sos-z-pieczonych-pomidorów-i-warzyw-595x860.jpg)
Sos z pieczonych pomidorów i warzyw będzie idealną bazą wielu potraw. Możemy użyć go jako sos do pizzy, do makaronów, zapiekanek. Kiedy rozcieńczymy go bulionem, dodamy śmietanę i makaron otrzymamy szybką i pyszną zupę.
Do dzieła, taki sos to praktyczna i smaczna baza, reszta zależy od naszej wyobraźni.
Jak w łatwy sposób zdjąć skórkę z pomidora?
Pomidory lekko nacinamy na krzyż, od dołu (tam gdzie nie ma szypułki) tak, aby tylko przeciąć skórkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej partiami ponacinane pomidory i po około minucie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Przekładamy do miski z bardzo zimną wodą do której możemy dorzucić kilka kostek lodu. Teraz już z łatwością możemy zdjąć z pomidorów skórkę.
SKŁADNIKI
- 3 kg pomidorów
- 300 g marchewki
- 500 g papryki słodkiej
- 1 mała papryczka pepperoni - opcjonalnie
- 250 g cebula
- 100 g korzenia pietruszki
- 100 g korzenia selera
- 100 g pora
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki oliwy
- zioła świeże lub suszone bazylia, tymianek, rozmaryn
- sól
- pieprz
WYKONANIE
- Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej partiami ponacinane pomidory i po około minucie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski z bardzo zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki przy okazji odkrawamy i pozbywamy się twardej szypułki.
- Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, z papryk pozbywamy się nasion.
- Pokrojone warzywa przekładamy do dużego i głębokiego naczynia do zapiekania, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, mieszamy. Całość skrapiamy oliwą.
- Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 2 godziny.
- W połowie czasu wyjmujemy naczynie i mieszamy warzywa.
- Po upieczeniu warzywa miksujemy na gładki sos, ewentualnie doprawiamy, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.
Tagi
czosnekpomidoryoliwacebulamarchewkadomowe przetworybazyliatymianekz domowej spiżarnisosporpepperonirozmarymsos pomidorowyZobacz również
Domowy sos pomidorowy ze śliwkami i przyprawami
![domowy-sos-bbq-pomidorowy-ze-sliwkami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/09/Sos-pomidorowy-ze-śliwkami-595x862.jpg)
Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem
![konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/01/IMG_2182-960x1440.webp)
Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem
![grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1756-960x1440.webp)
Konfitowany czosnek z tymiankiem
![konfitowany-czosnek-z-tymiankiem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1809-2-960x1440.webp)
Marzena 2024-06-18 15:56:05
Bardzo dziękuję za świetny przepis 🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2024-06-20 11:54:14
Dziękuję za odwiedziny na blogu i ciesze się że przepis przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.