Pieczone warzywa - warzywa z piekarnika - sos do słoików. Przepis na warzywny sos, który będzie idealną bazą wielu potraw

W sezonie, kiedy pomidory i pozostałe warzywa są tanie i łatwo dostępne warto poświęcić trochę czasu i przygotować zapas sosu na zimę.


Sos z pieczonych pomidorów i warzyw będzie idealną bazą wielu potraw. Możemy użyć go jako sos do pizzy, do makaronów, zapiekanek. Kiedy rozcieńczymy go bulionem, dodamy śmietanę i makaron otrzymamy szybką i pyszną zupę.

Do dzieła, taki sos to praktyczna i smaczna baza, reszta zależy od naszej wyobraźni.

Jak w łatwy sposób zdjąć skórkę z pomidora?

Pomidory lekko nacinamy na krzyż, od dołu (tam gdzie nie ma szypułki) tak, aby tylko przeciąć skórkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej partiami ponacinane pomidory i po około minucie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Przekładamy do miski z bardzo zimną wodą do której możemy dorzucić kilka kostek lodu. Teraz już z łatwością możemy zdjąć z pomidorów skórkę.

SKŁADNIKI

  • 3 kg pomidorów
  • 300 g marchewki
  • 500 g papryki słodkiej
  • 1 mała papryczka pepperoni - opcjonalnie
  • 250 g cebula
  • 100 g korzenia pietruszki
  • 100 g korzenia selera
  • 100 g pora
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • zioła świeże lub suszone bazylia, tymianek, rozmaryn
  • sól
  • pieprz

WYKONANIE

  1. Umyte pomidory nacinamy na krzyż tak, aby tylko przeciąć skórkę. W dużym garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do niej partiami ponacinane pomidory i po około minucie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy do miski z bardzo zimną wodą. Zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki przy okazji odkrawamy i pozbywamy się twardej szypułki.
  2. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy na kawałki, z papryk pozbywamy się nasion.
  3. Pokrojone warzywa przekładamy do dużego i głębokiego naczynia do zapiekania, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, mieszamy. Całość skrapiamy oliwą.
  4. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 2 godziny.
  5. W połowie czasu wyjmujemy naczynie i mieszamy warzywa.
  6. Po upieczeniu warzywa miksujemy na gładki sos, ewentualnie doprawiamy, przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy.

Zobacz również

Domowy sos pomidorowy ze śliwkami i przyprawami

domowy-sos-bbq-pomidorowy-ze-sliwkami

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Dyniowe kimchi - koreańska kiszonka z dynią

dyniowe-kimchi

Ajwar pikantny z pieczonych papryk i bakłażana

ajwar-pikantny-z-pieczonych-papryk-i-baklazana

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.