Nidal Kersh - Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic. Recenzja książki

Szakszuka to nazwa potrawy wywodzącej się z Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej. Po arabsku szakszuka oznacza "mieszać" lub "wstrząsać". To danie może być symbolem kuchni jerozolimskiej, tygla różnych kultur, w którym łączą się wszystkie smaki.

Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic - Nidal Kersh

Nidal Kersh dorastał w Sztokholmie, jego matka jest Finką, a ojciec Palestyńczykiem z izraelskiego miasta Akko. Kersh jest właścicielem Falafel-baren, pierwszej restauracji z falafelami w Sztokholmie. Jest również mocno zaangażowany w sztokholmską scenę street foodową.

"Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" - Nidela Kersha. W swojej bogato ilustrowanej książce kucharskiej autor przedstawia najpopularniejsze dania kuchni jerozolimskiej. Kuchni, która łączy smaki Bliskiego Wschodu, która nie ma granic, podobnie jak ta książka.

Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic - Nidal Kersh

Przepisy na takie klasyki, jak falafel, szakszuka, kebab, hummus, szawarma, czy baba ganoush uzupełniają receptury na różne rodzaje pieczywa, smaczne dania wegetariańskie, rybne i mięsne. W książce znajdziemy również przepisy na słodkie desery oraz napoje.

Potrawy z książki nie są zbyt skomplikowane i raczej łatwe w przygotowaniu. Większość z proponowanych dań możemy zaliczyć do zdrowej kuchni. Przy deserach musimy mieć jednak świadomość, że są to przepyszne bomby kaloryczne. Przygotowałam jerozolimskie ciasto Harisi, w którym zmieniłam ilość słodkiej polewy. Zmniejszyłam ją o połowę, a  mimo to ciasto było i tak bardzo słodkie.  

Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic - Nidal Kersh

Nidal Kersh w swojej książce przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe. Opowiada o swojej rodzinnej Palestynie i pierwotnym życiu swoich przodków, w którym posiłki były spoiwem społecznym łączącym rodziny. Stworzył w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.

"Szakszuka. Kuchnia Jerozolimy. Bez granic" Nidal Kersh.
Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Słowne, któremu dziękuję za egzemplarz recenzencki.

Zobacz również

Kuchnia Lwowska. Moja kulinarna podróż przez Galicję - Marianna Dushar, Ihor Lylo

kuchnia-lwowska-moja-kulinarna-podroz-przez-galicje-marianna-dushar-ihor-lylo

Mezcla. Przepisy, które budzą wyobraźnię - Ixta Belfrage

mezcla-przepisy-ktore-budza-wyobraznie-ixta-belfrage

Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato

wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca-francesca-maugeri-holmstrom-louise-malmros-manfrinato

Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii - Katherine Tamiko Arguile

meshi-kulinarny-przewodnik-po-kulturze-japonii-karharine-tamiko-arguile

Komentarze

Wera 2022-10-12 12:40:05

Bardzo lubię. Dawno nie robiłam jej. Książka musi być interesująca

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.