Zielone szparagi zawinięte w boczek. Pyszna przekąska z dodatkiem chipsów z czosnku i imbiru oraz odrobiną teriyaki. Szparagi w boczku z chipsami z czosnku i imbiru

Jak przygotować smaczne szparagi z grilla z chrupiącym boczkiem i delikatną nutą orientalnego smaku?

Szparagi zawinięte w cieniutkie plasterki boczku to bardzo smaczna, a przede wszystkim łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Dodatek chipsów z czosnku i imbiru, kilka kropel teriyaki i odrobina ostrej papryki sprawi, że danie nabierze nieco orientalnego charakteru.

Pomysł na przepyszne chipsy z imbiru i czosnku zaczerpnęłam z książki Jamiego Olivera 5 składników.  Jamie chipsy wykorzystał w przepisie na szybki steki stir-fty ze szparagami, który kiedyś również muszę wypróbować.


SKŁADNIKI

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • boczek surowy wędzony, tyle plasterków ile mamy sztuk szparagów
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (4 cm)
  • kawałek świeżej papryczki chili (3 cm)
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 1 - 2 łyżki oliwy do smażenia

WYKONANIE

  1. Obrany czosnek, imbir (ze skórką) i papryczkę kroimy w bardzo cieniutkie plasterki.
  2. Rozkładamy na zimnej nieprzywierającej patelni, dodajmy łyżkę oliwy i smażymy na średnim ogniu.
  3. Często przewracamy, pilnując aby się nie przypaliły.  
  4. Pierwszą z patelni zdejmujemy papryczkę, zanim się jeszcze zrumieni.
  5. Kiedy czosnek i imbir będą rumiane i chrupiące przekładamy je do miseczki, a aromatyczną oliwę pozostawiamy na patelni do smażenia szparagów.
  6. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym.
  7. Każdy szparag owijamy plasterkiem boczku.
  8. Tak przygotowane szparagi smażymy na patelni, aż boczek się przyrumieni, jeżeli boczek ma mało tłuszczu dodajemy jeszcze odrobinę oliwy.
  9. Szparagi rozkładamy na talerzu, skrapiamy sosem teriyaki, posypujemy kawałkami chili oraz chipsami z czosnku i imbiru.

PORADY I WSKAZÓWKI

Zobacz również

Marchewkowy chutney. Smaki świata - kuchnia indyjska

marchewkowy-chutney-smaki-swiata-kuchnia-indyjska

Chrupiące dyniowe placki z czosnkiem i imbirem

chrupiace-dyniowe-placki-z-czosnkiem-i-imbirem

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Test patelni WOLL Cookware oraz przepis na szpinakowe szpecle, spätzle... czyli kluski, zapiekane z serem i podane z boczkiem i cebulą

test-patelni-woll-cookware-oraz-przepis-na-szpinakowe-szpecle-spatzle-czyli-kluski-zapiekane-z-serem-i-podane-z-boczkiem-i-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.