
Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia 2018" Polacy najłatwiej wyrzucają pieczywo (49%)*. Jak temu zapobiec? Co można zrobić z czerstwego pieczywa? Jest kilka sposobów, takich jak grzanki do zupy lub sałatki, francuskie tosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle.
Proponuję dzisiaj wegetariańskie danie, szpinakowe knedle z grzybowym sosem. Łatwe i smaczne danie, a przede wszystkim przygotowane w duchu zero waste, czyli gotuję, nie marnuje!
Knedle możemy przygotować z każdego pieczywa. Dla mnie jednak najsmaczniejsze są takie z mieszanego np. z bułek i chleba na zakwasie. Sos zrobiłam na bazie świeżych podgrzybków, ale poza sezonem możemy użyć pieczarek.
Składniki
GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI
250 g świeżych grzybów leśnych (poza sezonem mogą być pieczarki)
1 cebula
30 g masła
100 ml bulionu warzywnego lub wody
100 g mascarpone
1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
KNEDLE SZPINAKOWE
200 g suchego, czerstwego pieczywa - bułki, chleb, rogale
200 - 250 ml mleka
2 jaja
1 cebula
1 ząbek czosnku
300 g świeżego szpinaku
1 łyżka oleju
1 -2 łyżki mąki (opcjonalnie)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Wykonanie
GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, grzyby czyścimy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę, kiedy zmięknie dodajemy grzyby i smażymy aż grzyby się zarumienią. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Podlewamy gorącym bulionem lub wodą, mieszamy, dodajemy ser mascarpone i pietruszkę. Smażymy i mieszamy jeszcze 2 - 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieję, wtedy ragout zdejmujemy z ognia.
KNEDLE SZPINAKOWE
Pieczywo kroimy na małe kawałki. Mleko podgrzewamy i gorącym zalewamy pokrojone pieczywo. Jeżeli mamy bardzo suche kawałki pieczywa mleka dolewamy trochę więcej.
Kiedy pieczywo się moczy przygotowujemy szpinak. Cebulę drobno kroimy i obsmażamy około 3 minuty na oleju, po 2 minutach dorzucamy posiekany czosnek. Dodajemy liście szpinaku, smażymy, aż płyn odparuje, solimy, pieprzymy, doprawiamy gałką muszkatołową, studzimy.
Do namoczonego pieczywa dodajemy jaja, podsmażony i przestudzony szpinak i wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać 1 -2 łyżki mąki.
W garnku zagotowujemy wodę. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i wrzucamy do wody. Kiedy wypłyną gotujemy na małym ogniu 5 - 10 minut i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
Knedle podajemy z grzybowym ragout.
Smacznego!
* Źródło bankizywnosci.pl
Tagi
grzybyprzepisy wegetariańskieszpinakpieczywodanie wegetariańskiekuchnia wegetariańskazero wasteprosto z lasupodgrzybkinie marnujęknedlesemmelknödelgotuję nie marnujędary lasuragoutZobacz również
Jeden garnek, jedna planeta - jedna książka - Anna Jones

Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią

Żurkowe bagietki z majerankiem - bagietki na zakwasie na żurek

Bostocki z chałki, słodkie pieczywo z migdałowym kremem

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.