Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami. Gotuję, nie marnuję! Kuchnia zero waste
Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia 2018" Polacy najłatwiej wyrzucają pieczywo (49%)*. Jak temu zapobiec? Co można zrobić z czerstwego pieczywa? Jest kilka sposobów, takich jak grzanki do zupy lub sałatki, francuskie tosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle.
Proponuję dzisiaj wegetariańskie danie, szpinakowe knedle z grzybowym sosem. Łatwe i smaczne danie, a przede wszystkim przygotowane w duchu zero waste, czyli gotuję, nie marnuję!
SKŁADNIKI
GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI
- 250 g świeżych grzybów leśnych (poza sezonem mogą być pieczarki)
- 1 cebula
- 30 g masła
- 100 ml bulionu warzywnego lub wody
- 100 g mascarpone
- 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
KNEDLE SZPINAKOWE
- 200 g suchego, czerstwego pieczywa - bułki, chleb, rogale
- 200 - 250 ml mleka
- 2 jaja
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 1 -2 łyżki mąki (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
WYKONANIE
GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, grzyby czyścimy i kroimy w cienkie plasterki.
- Na patelni podsmażamy na maśle cebulę, kiedy zmięknie dodajemy grzyby i smażymy aż grzyby się zarumienią.
- Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Podlewamy gorącym bulionem lub wodą, mieszamy, dodajemy ser mascarpone i pietruszkę.
- Smażymy i mieszamy jeszcze 2 - 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieję, wtedy ragout zdejmujemy z ognia.
KNEDLE SZPINAKOWE
- Pieczywo kroimy na małe kawałki.
- Mleko podgrzewamy i gorącym zalewamy pokrojone pieczywo. Jeżeli mamy bardzo suche kawałki pieczywa mleka dolewamy trochę więcej.
- Kiedy pieczywo się moczy przygotowujemy szpinak.
- Cebulę drobno kroimy i obsmażamy około 3 minuty na oleju, po 2 minutach dorzucamy posiekany czosnek.
- Dodajemy liście szpinaku, smażymy, aż płyn odparuje, solimy, pieprzymy, doprawiamy gałką muszkatołową, studzimy.
- Do namoczonego pieczywa dodajemy jaja, podsmażony i przestudzony szpinak i wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać 1 -2 łyżki mąki.
- W garnku zagotowujemy wodę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i wrzucamy do wody.
- Kiedy wypłyną gotujemy na małym ogniu 5 - 10 minut i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
- Knedle podajemy z grzybowym ragout.
PORADY I WSKAZÓWKI
- Knedle możesz przygotować z każdego pieczywa.
- Dla mnie najsmaczniejsze knedle to takie z mieszanego pieczywa np. z bułek i chleba na zakwasie.
- W sezonie grzybowym przygotowujemy sos na bazie świeżych podgrzybków, poza sezonem możemy użyć pieczarek lub podgrzybków mrożonych.
- Jak mrozić świeże grzyby? Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby i smażymy. Tak usmażone grzyby studzimy, porcjujemy w woreczki i mrozimy.
* Źródło bankzywnosci.pl
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.