Szpinakowe knedle z czerstwego pieczywa, z grzybowym ragout, czyli sosem z grzybami. Gotuję, nie marnuję! Kuchnia zero waste

Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności "Nie marnuj jedzenia 2018" Polacy najłatwiej wyrzucają pieczywo (49%)*. Jak temu zapobiec? Co można zrobić z czerstwego pieczywa? Jest kilka sposobów, takich jak grzanki do zupy lub sałatki, francuskie tosty, czyli chleb moczony w jajku i smażony, grzanki z żółtym serem z piekarnika i wiele innych. Możemy również zrobić knedle.

Proponuję dzisiaj wegetariańskie danie, szpinakowe knedle z grzybowym sosem. Łatwe i smaczne danie, a przede wszystkim przygotowane w duchu zero waste, czyli gotuję, nie marnuję!


SKŁADNIKI

GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI

  • 250 g świeżych grzybów leśnych (poza sezonem mogą być pieczarki)
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • 100 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 100 g mascarpone
  • 1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

KNEDLE SZPINAKOWE

  • 200 g suchego, czerstwego pieczywa - bułki, chleb, rogale
  • 200 - 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 -2 łyżki mąki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

WYKONANIE

GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI

  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, grzyby czyścimy i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Na patelni podsmażamy na maśle cebulę, kiedy zmięknie dodajemy grzyby i smażymy aż grzyby się zarumienią.
  3. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. Podlewamy gorącym bulionem lub wodą, mieszamy, dodajemy ser mascarpone i pietruszkę.
  5. Smażymy i mieszamy  jeszcze 2 - 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieję, wtedy ragout zdejmujemy z ognia.

KNEDLE SZPINAKOWE

  1. Pieczywo kroimy na małe kawałki.
  2. Mleko podgrzewamy i gorącym zalewamy pokrojone pieczywo. Jeżeli mamy bardzo suche kawałki pieczywa mleka dolewamy trochę więcej.
  3. Kiedy pieczywo się moczy przygotowujemy szpinak.
  4. Cebulę drobno kroimy i obsmażamy około 3 minuty na oleju, po 2 minutach dorzucamy posiekany czosnek.
  5. Dodajemy liście szpinaku, smażymy, aż płyn odparuje, solimy, pieprzymy, doprawiamy gałką muszkatołową, studzimy.
  6. Do namoczonego pieczywa dodajemy jaja, podsmażony i przestudzony szpinak i wyrabiamy. Jeżeli masa jest zbyt luźna możemy dodać 1 -2 łyżki mąki.
  7. W garnku zagotowujemy wodę.
  8. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i wrzucamy do wody.
  9. Kiedy wypłyną gotujemy na małym ogniu 5 - 10 minut i wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej.
  10. Knedle podajemy z grzybowym ragout.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Knedle możesz przygotować z każdego pieczywa.
  • Dla mnie najsmaczniejsze knedle to takie z mieszanego pieczywa np. z bułek i chleba na zakwasie.
  • W sezonie grzybowym przygotowujemy sos na bazie świeżych podgrzybków, poza sezonem możemy użyć pieczarek lub podgrzybków mrożonych.
  • Jak mrozić świeże grzyby? Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy oczyszczone i pokrojone grzyby i smażymy. Tak usmażone grzyby studzimy, porcjujemy w woreczki i mrozimy.

* Źródło bankzywnosci.pl

Zobacz również

Pieczone jabłka z dyniowym karmelem i chlebową kruszonką

pieczone-jablka-z-dyniowym-karmelem-i-chlebowa-kruszonka

Jeden garnek, jedna planeta - jedna książka - Anna Jones

jeden-garnek-jedna-planeta-jedna-ksiazka-anna-jones

Pasta do chleba bakłażan i grzyby

pasta-do-chleba-baklazan-i-grzyby

Tarta z kalafiorem marchewką i cukinią

tarta-z-kalafiorem-marchewka-i-cukinia

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.