Tartaletki na kruchym kakaowym spodzie z owocowym nadzieniem to świetny pomysł na ciastko "do ręki".
Z tego przepisu możemy przygotować jedną dużą tartę, również z zawijanym brzegiem, ale mniejsze tartaletki są zdecydowanie łatwiejsze do serwowania. Dodatkowo owocowe nadzienie zabezpieczone jest w każdej porcji poprzez zawinięte brzegi.
Z podanych proporcji wyszło nam 10 tartaletek.
SKŁADNIKI
CIASTO
100 g masła
100 g cukru
1 jajko
250 g mąki
25 g kakao
NADZIENIE
400 g moreli
100 g borówki amerykańskiej
20 g cukru
15 g skrobi ziemniaczanej
DODATKOWO
cukier puder do obsypania
WYKONANIE
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jaja, mąkę i kakao, wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Morele myjemy, osuszamy, drylujemy i kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy ze sobą pokrojone morele, borówki, cukier i skrobię ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy ma grubość 3 mm. Za pomocą dużego kubka lub miseczki o średnicy 12 cm wycinamy kółka. Na środek każdego kółka wykładamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Tartaletki pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.