Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy. Caroline Fleming

KOMENTARZE

„Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy” Caroline Fleming napisała wspaniałą książkę kucharską. Większość przepisów jest bardzo prosta, to tradycyjne domowe potrawy, których smak po prostu cię uszczęśliwi.


Caroline Fleming, z domu baronessa Caroline Elizabeth Ada Iuel-Brockdorff, urodziła się w duńskiej rodzinie arystokratycznej. Jest autorką bestsellerowych książek o duńskiej kuchni. W swojej książce "Ugotuj sobie szczęście. Jak Duńczycy" Caroline przedstawia przysmaki duńskiej kuchni i pokazuje, jak sama żyje i jak gotuje. Czerpiąc z przepisów używanych w rodzinie od pokoleń, Caroline prezentuje proste i pyszne dania, które podniosą na duchu, dodadzą sił i podpowiedzą, jak ugotować sobie szczęście według duńskiego modelu życia. Bo ponoć Duńczycy są najszczęśliwszym narodem na świecie.


A jaki jest duński sposób na życie? Co to jest idea "hygge"?
"Hygge nie tłumaczy się dosłownie, ale oznacza z grubsza "przytulność". Duńczycy rozumieją to jako ciepłe, bezpieczne otoczenie, które kojarzy się z dzieciństwem, troską, miłością i bezwarunkowym wsparciem. Pojęcie hygge zyskuje coraz większą popularność poza Danią. Wszyscy zaczynają zdawać sobie sprawę, że życie jest krótkie i warto je przeżyć jak najpełniej i jak najszczęśliwiej. Takie podejście sprawia, że istotniejsze staje się też, co jemy."


Caroline łączy w swoich przepisach nowoczesność z duńskimi tradycjami. Książka podzielona jest na kilka tematycznych rozdziałów. Zaczynamy od lekkich posiłków na każdą porę dnia, potem zupy, kanapki i sałatki. Następnie mamy dania główne z ryb i warzyw, desery, a na koniec chleby, wypieki, słodkości i napoje.

Kiedy biorę do ręki książkę kucharską, zawsze przeglądam ją od końca. Myślę, że ma to swoje uzasadnienie. W wielu książkach kulinarnych na końcu znajdziemy słodkości i desery, a cóż może nam sprawić większą przyjemność?  Ugotowałam sobie szczęście, pudding ryżowy z sosem wiśniowym i migdałami. Tak, to jest danie w duchu idei "hygge"...


To bardzo ładnie wydana książka. Wypełniają ją klimatyczne fotografie, na których możemy podziwiać zarówno pyszne potrawy, jak i piękną rodzinną posiadłość. Jeżeli szukasz prezentu, to zakup tej książki będzie świetnym pomysłem.

Dziękuję wydawnictwu Filo za udostępnienie egzemplarza książki do recenzji.

Kategorie

Książki

Zobacz również

Francja na talerzu - Gaudry Francois-Regis. Wszystko o kuchni francuskiej

francja-na-talerzu-gaudry-francois-regis-wszystko-o-kuchni-francuskiej

Kolacja ze śniadaniem. Przepisy na idealną randkę - Volodymyr Testardi

kolacja-ze-sniadaniem-przepisy-na-idealna-randke-volodymyr-testardi

Mąka i woda - Sabina Francuz - 80 przepisów na wypieki

maka-i-woda-sabina-francuz-80-przepisow-na-wypieki

Tartine Bread - Chad Robertson - Chleb z najlepszej piekarni świata

tartine-bread-chad-robertson-chleb-z-najlepszej-piekarni-swiata

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.