Walentynki - pomarańczowe ciasteczka z dżemem z suszonych fig z pomarańczami
Dżem figowo-pomarańczowy przywiozłyśmy z Chorwacji. Cieszył się takim powodzeniem, że zostały po nim tylko fajne słoiki ;-) W ramach eksperymentu postanowiłyśmy w domu zrobić podobny przysmak. W związku z tym, że figi suszone są u nas dostępne przez cały rok, wykorzystałyśmy je do naszego eksperymentu.
Efekt?
Dodałyśmy dżem do ciastek, które zniknęły, jeszcze szybciej niż ten dżem z Chorwacji... i nawet nie ostał się żaden ...słoik ;-)
Jeśli użyjemy foremek w kształcie serduszek, otrzymamy przy okazji walentynkowe słodkości :-)
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz3ser-595x844.jpg)
SKŁADNIKI
Dżem
200g suszonych fig
3 pomarańcze - sok i skórka
1 łyżka cukru trzcinowego
Ciastka
syrop pomarańczowy: 200ml soku z pomarańczy + 2 łyżki cukru
180g masła
250g mąki tortowej
50g maki ziemniaczanej
60g cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder do dekoracji
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz1ser-960x653.jpg)
WYKONANIE
Dżem
Pomarańcze szorujemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Figi kroimy na mniejsze kawałki (usuwamy twarde końcówki), zalewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy otartą skórkę, łyżkę cukru i odstawiamy, najlepiej na noc do lodówki. Cukier możemy pominąć, ale nam się trafiły kwaśne pomarańcze ;-)
Następnie całość blendujemy, przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy, redukując do konsystencji dżemu .
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/02/Obraz2-ser-960x657.jpg)
Ciastka
W pierwszej kolejności przygotowujemy syrop z soku pomarańczy. Do 200ml wyciśniętego soku z pomarańczy dodajemy 2 łyżki cukru i w rondelku lub patelni, na małym ogniu redukujemy płyn do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy, studzimy.
Na stolnicy mieszamy mąkę tortową z ziemniaczaną. Dodajemy proszek do pieczenia, , cukier, sól. Następnie dodajemy masło w kawałkach i łączymy ze sobą siekając nożem. Dla ułatwienia masło można zmiksować z suchymi składnikami w blenderze na tzw. „mokry piasek”.
Dodajemy jajko i przestudzony syrop pomarańczowy, wyrabiamy ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm, podsypując mąką przy wałkowaniu. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. W połowie ciasteczek wycinamy dziurkę.
Pieczemy około 10 - 13 minut w temperaturze 180°C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bądźmy czujni pod koniec pieczenia, aby ciastka zbyt mocno się nie spiekły.
Kiedy ciastka ostygną, te z dziurką obsypujemy cukrem pudrem, natomiast te bez dziurki smarujemy ciepłym dżemem i łączymy je ze sobą.
Zobacz również
Sernik dyniowy z czekoladą i konfitowanymi pomarańczami w cukrze
![sernik-dyniowy-z-czekolada-i-konfitowanymi-pomaranczami-w-cukrze](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/12/sernik-dyniowo-pomarańczowy-2.jpg)
Babeczki czekoladowe z buraczkiem, mascarpone i pudrem z buraka
![babeczki-czekoladowe-z-buraczkiem-mascarpone-i-pudrem-z-buraka](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/03/Obraz18-595x881.jpg)
Bułeczki drożdżowe z ricottą, pomarańczami i kruszonką
![buleczki-drozdzowe-z-ricotta-pomaranczami-i-kruszonka](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/04/IMG_3676-960x1440.webp)
Pomarańczowe ciasteczka z migdałami. Paximadia - grecka wersja biscotti
![pomaranczowe-ciasteczka-z-migdalami-paximadia-grecka-wersja-biscotti](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/03/5X9A4702-595x893.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.