Mięso - jeść, czy nie jeść?
To pytanie, które zadaje sobie prawie każdy, kto próbuje swoją dietę sprowadzić do stanu "idealnie zdrowej". Nie będziemy tutaj polemizować nad walorami, bądź nie, kuchni roślinnej. Możemy jednak pokazać, że można domowym sposobem przygotować "wędlinę prawie zdrową", okrojoną z tych wszystkich dodatków, które serwują nam producenci wędlin.
Nawet, jeśli znajdziemy na sklepowych półkach szyneczki z certyfikatami bio, eko, i inne "cuda wianki", to i tak własna jest najlepsza - bo nie ma dłuuugiej gwarancji, bo zrobiliśmy i przyprawiliśmy ją sami, według własnych smaków.
Bądź naszych smaków ;-)
Bo przyrządzanie domowych produktów to piękna polska tradycja!
Gotowa sól do peklowania - to tylko mały dodatek...taki grzeszek. Dla różowego koloru i dla zdrowotności! Co by zatrucie jadem kiełbasianym nie zaburzyło naszych planów życiowych ;-)
A teraz do dzieła:
SKŁADNIKI
SZYNKOWAR
1,4kg perliczki
400g polędwiczek drobiowych
czubryca
majeranek (najlepiej świeży, ale suszony też się sprawdzi)
2 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka miodu
2 ząbki czosnku - zmiażdżone
100ml wody (może być gazowana)
1 łyżeczka żelatyny
pieprz, sól (do smaku, tyle ile uważamy za słuszne)
WYKONANIE
Perliczkę rozbieramy z mięsa.
Mięso z piersi (bez skóry) i polędwiczki drobiowe kroimy na małe kawałeczki, 1-2cm kawałki będą w sam raz.
Kości i skrzydełek nie wyrzucamy! Możemy zamrozić, bądź od razu przygotować na nich bulion na zupę.

Pozostałe mięso mielimy w maszynce do mięsa na grubych oczkach.
Zmielone mięso i pokrojone kawałki łączymy i dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy, oklepujemy, wyrabiamy... aż całość będzie zwarta i gotowa.
Masą wypełniamy szynkowar, zamykamy pokrywą i pozostawiamy w lodówce na 24h.

Po tym czasie gotujemy w wodzie ok 2h pilnując, aby temperatura była utrzymana w wysokości 80ºC, nie mniej, ani więcej!

Po ugotowaniu całość chłodzimy pod zimną wodą, chowamy do lodówki najlepiej na noc.

Rano delikatnie wyjmujemy wędlinę z szynkowaru i mamy przepyszny, własny, unikatowy dodatek do kanapek.
Smacznego!
Tagi
śniadanieZobacz również
Chleb jabłkowy na zakwasie. Przepis na chleb pieczony w żeliwnym garnku

Książka Ziemniak wyznanie miłości Ina-Janine Johansen

Chleb na zakwasie z daktylami i kolendrą. Domowy chleb pszenno żytni z foremki

Rogaliki drożdżowe z serem i szynką

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.