Domowe wędzonki - karkówka, boczek, gęsina, indyk. Wędzone wędliny domowe - wędzenie w przydomowym ogródku
Peklowanie „na mokro” - przygotowanie mięsa. Wędzenie warto zaplanować na około 10 dni wcześniej, kiedy to powinniśmy zapeklować mięso. Naczynie do peklowania dobieramy tak, aby mięso było luźno ułożone i płyn miał dostęp do wszystkich kawałków. Po ułożeniu mięsa zalewamy je przygotowaną zaprawą, tak aby mięso nie miało kontaktu z powietrzem. Dodatkowo całość przykrywamy talerzem lub deską obciążoną kamieniem lub wypełnionym wodą litrowym słoikiem. Przez cały czas peklowania codziennie obracamy mięso i zmieniamy jego pozycję w naczyniu (z góry na dół).
Zaprawę do peklowania przygotowujemy z połączenia solanki i zaprawy ziołowej. Aby wędliny były aromatyczne i smaczne warto przygotować ziołową zaprawę i dodać ją do solanki.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz3-3-960x660.jpg)
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz1-5-960x660.jpg)
SKŁADNIKI
- mięso - karkówka, boczek, piersi z gęsi, filety z piersi indyka - łącznie wyszło nam około 10kg.
- solanka - polecam KALKULATOR
na ziołową zaprawę
- ½ łyżeczki kminku
- 2-3 ziarna jałowca
- ½ łyżeczki kolendry
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżeczki cząber
- ½ łyżeczka rozmarynu suszonego
- ½ tymianku
- 3 ząbki czosnku ze skórką
- 3 ziarna jałowca
- mały strączek chili peperoncini
- 250 ml wody
WYKONANIE
- Parzymy zioła pod przykryciem na małym ogniu ok 15 min. Zaprawę schładzamy, odcedzamy przez gazę i dodajemy do przygotowanej solanki.
- Tak przygotowanym roztworem zalewamy mięso.
- Należy zalać je przygotowaną zaprawą, tak aby mięso nie miało kontaktu z powietrzem.
- Przez cały czas peklowania codziennie obracamy mięso i zmieniamy jego pozycję w naczyniu (z góry na dół).
- Peklujemy 7 - 10 dni.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i dobrze osuszamy.
- Wkładamy mięso do siatki wędliniarskiej i możemy wędzić.
- Duże kawałki mięsa wędzimy przez około 6 godzin, mniejsze około 3 godziny.
![](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2016/12/Obraz2-5-960x660.jpg)
PORADY I WSKAZÓWKI
- Do przygotowania solanki i ustalenia proporcji wody, soli i mięsa oraz okresu peklowania przydatny jest kalkulator ze strony wędzarniczej braci wedlinydomowe.pl - prosty programik, który polecam.
- Do wędzenia używamy przenośnej wędzarni dostępnej w sklepach internetowych i marketach sprzedaży hurtowej. Nasz model wyposażony jest w miskę, którą wypełniamy wodą co zapobiega wysychaniu wędzonego mięsa. Korzystając z takiego urządzenia możemy również przygotować BBQ. Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem
- Ognisko obok wędzarni rozpaliliśmy, żeby się rozgrzać i przy okazji przygotować coś na obiad, ale o tym innym razem.
Zobacz również
Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem
![grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/11/IMG_1756-960x1440.webp)
Pampuszki Mamuszki - ukraińskie bułki czosnkowe
![pampuszki-mamuszki-ukrainskie-bulki-czosnkowe](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/04/pampuszki-mamuszki-1.jpg)
Papryka w marynacie - marynowane małe papryczki
![papryka-w-marynacie-marynowane-male-papryczki](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2018/04/marynowane-mini-papryczki-595x858.jpg)
Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami
![hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-aromatycznymi-przyprawami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Hummus-z-suszonymi-pomidorami.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.