Wędzone wędliny domowe. Wędzenie w przydomowym ogródku

Domowe wędzonki - karkówka, boczek, gęsina, indyk. Wędzone wędliny domowe - wędzenie w przydomowym ogródku

Peklowanie „na mokro” - przygotowanie mięsa. Wędzenie warto zaplanować na około 10 dni wcześniej, kiedy to powinniśmy zapeklować mięso. Naczynie do peklowania dobieramy tak, aby mięso było luźno ułożone i płyn miał dostęp do wszystkich kawałków. Po ułożeniu mięsa zalewamy je przygotowaną zaprawą, tak aby mięso nie miało kontaktu z powietrzem. Dodatkowo całość przykrywamy talerzem lub deską obciążoną kamieniem lub wypełnionym wodą litrowym słoikiem. Przez cały czas peklowania codziennie obracamy mięso i zmieniamy  jego pozycję w naczyniu (z góry na dół).

Zaprawę do peklowania przygotowujemy z połączenia solanki i zaprawy ziołowej. Aby wędliny były aromatyczne i smaczne warto przygotować ziołową zaprawę i dodać ją do solanki.



SKŁADNIKI

  • mięso - karkówka, boczek, piersi z gęsi, filety z piersi indyka - łącznie wyszło nam około 10kg.
  • solanka - polecam KALKULATOR

na ziołową zaprawę

  • ½ łyżeczki kminku
  • 2-3 ziarna jałowca
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki cząber
  • ½ łyżeczka rozmarynu suszonego
  • ½ tymianku
  • 3 ząbki czosnku ze skórką
  • 3 ziarna jałowca
  • mały strączek chili peperoncini
  • 250 ml wody

WYKONANIE

  1. Parzymy zioła pod przykryciem na małym ogniu ok 15 min. Zaprawę schładzamy, odcedzamy przez gazę i dodajemy do przygotowanej solanki.
  2. Tak przygotowanym roztworem zalewamy mięso.
  3. Należy zalać je przygotowaną zaprawą, tak aby mięso nie miało kontaktu z powietrzem.
  4. Przez cały czas peklowania codziennie obracamy mięso i  zmieniamy  jego pozycję w naczyniu (z góry na dół).
  5. Peklujemy 7 - 10 dni.
  6. Po tym czasie wyjmujemy mięso z solanki i dobrze osuszamy.
  7. Wkładamy mięso do siatki wędliniarskiej i możemy wędzić.
  8. Duże kawałki mięsa wędzimy przez około 6 godzin, mniejsze około 3 godziny.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Do przygotowania solanki i ustalenia proporcji wody, soli i mięsa oraz okresu peklowania przydatny jest kalkulator ze strony wędzarniczej braci wedlinydomowe.pl - prosty programik, który polecam.
  • Do wędzenia używamy przenośnej wędzarni dostępnej w sklepach internetowych i marketach sprzedaży hurtowej. Nasz model wyposażony jest w miskę, którą wypełniamy wodą co zapobiega wysychaniu wędzonego mięsa. Korzystając z takiego urządzenia możemy również przygotować BBQ. Co to jest BBQ? Zobacz, co naprawdę kryje się pod tym pojęciem
  • Ognisko obok wędzarni rozpaliliśmy, żeby się rozgrzać i przy okazji przygotować coś na obiad, ale o tym innym razem.

Zapisz

Zobacz również

Paprykowy czerwony dżem chili

paprykowy-czerwony-dzem-chili

Kiszona sezonowa sałatka z ogórków, papryki i szalotki

kiszona-sezonowa-salatka-z-ogorkow-papryki-i-szalotki

Marynowane rzodkiewki - pyszna, chrupiąca i pikantna przekąska

marynowane-rzodkiewki-pyszna-chrupiaca-i-pikantna-przekaska

Kiszony koper włoski, fenkuł z suszonymi morelami i czerwoną cebulą

kiszony-koper-wloski-fenkul-z-suszonymi-morelami-i-czerwona-cebula

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.