Pomysł na obiad: tadżin z dyni, ciecierzycy, pomidorów i moreli. Pyszne, wegetariańskie i pełne orientalnych smaków jednogarnkowe danie.
Tadżin (tagine, tażin, tajine), co to jest? Czy jest to garnek, czy danie? Okazuje się, że i to, i to...
Tadżin to garnek z pokrywką w kształcie stożka, a potrawa przygotowywana w tym garnku ma taką samą nazwę. W marokańskiej tradycji garnki tadżin wykonywane są głównie z nieszkliwionej gliny i służą do długiego gotowania potraw na wolnym ogniu.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/tadzin-2-595x858.jpg)
Przepis na ten tażin - jak pisze w swojej książce "Sirocco" Sabrina Ghayour - to "prawdziwy hit", i ja się z tym zgadzam! Jest to pyszne, wegetariańskie, pełne orientalnych smaków danie, które zagości w mojej kuchni na dłużej.
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/5X9A0826-595x893.jpg)
SKŁADNIKI
- 1 kg dyni, obranej i pokrojonej w 2 cm kostkę
- 800 g pomidorów krojonych z puszki
- 1 puszka cieciorki, razem z zalewą
- 200 g suszonych moreli
- 1/4 kiszonej cytryny (przepis na kiszone cytryny) lub sok z cytryny (do smaku)
- oliwa do smażenia
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 - 2 łyżeczki harissy
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- garść natki pietruszki lub kolendry
![](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2019/11/5X9A0848-595x893.jpg)
WYKONANIE
- Do garnka wlewamy 2 - 3 łyżki oliwy.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu cebulę, aż się zeszkli, dodajemy czosnek, mieszamy i chwilę jeszcze smażymy.
- Dodajemy kumin, cynamon, i kurkumę, mieszamy, smażymy kilka minut.
- Następnie dodajemy dynię, mieszamy.
- Do dyni dodajemy harissę, miód i pomidory z puszki.
- Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cieciorkę razem z zalewą, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu (około 30- 45 minut) pod przykryciem, do czasu, aż dynia będzie ugotowana.
- W razie potrzeby dolewamy gorącej wody.
- Suszone morele zalewamy na 15 minut wodą i przepłukujemy na sitku, następnie kroimy w paski.
- Dodajemy do tadżina morele i kiszoną cytrynę (lub sok z cytryny), próbujemy, doprawiamy do smaku i jeszcze 15 minut gotujemy.
- Serwujemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
*Inspiracja - "Sirocco" Sabrina Ghayour
Tajine (Tadżin) Revol – TGhome - współpraca
Tagi
dyniaobiadcytrynyprzepisy wegetariańskieciecierzycacieciorkakuchnia wegetariańskakuchnie światatajinejednogarnkoweZobacz również
Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z ciecierzycą i smażonym serem halloumi
![dynia-makaronowa-z-sosem-pomidorowym-z-ciecierzyca-i-smazonym-serem-halloumi](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/11/Dynia-makaronowa-595x827.jpg)
Hummus bazyliowy
![hummus-bazyliowy](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/07/IMG_4956-2-960x1440.webp)
Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju
![sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2024/02/IMG_2306-960x1440.webp)
Wegetariańska Sycylia. Przepisy pełne słońca - Francesca Maugeri-Holmström, Louise Malmros Manfrinato
![wegetarianska-sycylia-przepisy-pelne-slonca-francesca-maugeri-holmstrom-louise-malmros-manfrinato](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2023/06/5X9A5092-960x1440.webp)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.