Wolno gotowana soczewica z dynią, ziemniakami, pomidorami

Prosty przepis na wegetariańskie pikantne danie jednogarnkowe. Dynia, ziemniaki, czarna soczewica beluga, pomidory - pyszne jesienne danie. Przepis tradycyjny lub z wolnowaru

Przepis na wolno gotowaną soczewicę to pomysł na łatwy wegetariański obiad. Danie jest bardzo aromatyczne, pikantne i pożywne, idealne na jesień.


Jeżeli posiadacie wolnowar to potrawa ugotuję się praktycznie sama. Możemy w tym czasie iść do pracy albo zająć się czymś innym w kuchni lub poczytać książkę.


SKŁADNIKI

  • 200 g soczewicy beluga
  • 500 g dyni ( u mnie dynia Nelson)
  • 300 g ziemniaków
  • 400 g pomidorów pelati (może być passata lub przecier pomidorowy)
  • 500 ml bulionu warzywnego (ewentualnie mięsnego)
  • 100 g cebuli drobno pokrojonej w kostkę
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu)
  • 1 papryka habanero (10 g)
  • 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę kiszonej cytryny (lub sok z 1/2 cytryny)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 - 3 łyżeczki soli
  • Do podania: creme fraiche, śmietana lub jogurt, natka pietruszki, kuskus z pestkami dyni

WYKONANIE

  1. Soczewicę przepłukujemy na sicie.
  2. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w 1,5 - 2 cm kostkę.
  3. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, paprykę habanero oczyszczamy z pestek i bardzo drobno siekamy.
  4. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy i krótko smażmy na niej cebulę i czosnek.
  5. Dodajemy przyprawy, smażymy jeszcze minutę.
  6. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
  7. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do czasu, aż soczewica będzie miękka.
  8. W trakcie gotowania, co jakiś czas mieszamy  i sprawdzamy poziom płynu, w razie konieczności dodajemy gorącej wody.
  9. Danie serwujemy z kuskusem zmieszanym przed zalaniem gorącą wodą z pestkami dyni. Na jedną porcję dodajemy łyżkę śmietany creme fraiche i posypujemy natką pietruszki.

Soczewica z warzywami  z wolnowaru

  1. Do naczynia wolnowaru ( u mnie o pojemności 5,7 l) wkładamy wszystkie pokrojone dynię i ziemniaki, cebulę, pomidory, dodajemy miód, cytrynę kiszoną, habanero, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy.
  2. Wlewamy bulion, całość mieszamy, przykrywamy.
  3. Gotujmy na poziomie LOW przez 5 - 6 godzin lub do miękkości soczewicy.
  4. Danie serwujemy z kuskusem zmieszanym przed zalaniem gorącą wodą z pestkami dyni. Na jedną porcję dodajemy łyżkę śmietany creme fraiche i posypujemy natką pietruszki.

Inne dania z wolnowaru:
Marmolada cytrynowa z wolnowaru
Powidła śliwkowe z wolnowaru

Jeśli zastanawiasz się nad zakupem lub wyborem wolnowaru, polecam przewodnik Jaki wolnowar wybrać.

Zobacz również

Upiecz to! Porażkoodporne przepisy na miarę każdej kuchni

upiecz-to-porazkoodporne-przepisy-na-miare-kazdej-kuchni

Wegetariański tadżin (tagine, tajine, tażin) dyniowo - cieciorkowo

wegetarianski-tadzin-tagine-tajine-tazin-dyniowo-cieciorkowo

Pieczone udka z kaczki z ziemniakami i rozmarynem

pieczone-udka-z-kaczki-z-ziemniakami-i-rozmarynem

Jesienne curry z dynią i krewetkami

jesienne-curry-z-dynia-i-krewetkami

Komentarze

Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-10-16 14:45:57

Doskonały pomysł na szybki obiad. Bardzo lubie potrawy z soczewicą, wiec idealnie wpasowałaś się w nasze smaki

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-10-16 17:44:25

A ja dziękuję za wsparcie w obsłudze wolnowaru 🙂

Odpowiedz

Marzena 2020-10-16 20:16:56

Przepysznie wygląda🙂 Ja też wczoraj i dziś z wolnowaru robię użytek🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2020-10-19 11:28:29

Wolnowar to dobry pomocnik w kuchni 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.