Prosty przepis na wegetariańskie pikantne danie jednogarnkowe. Dynia, ziemniaki, czarna soczewica beluga, pomidory - pyszne jesienne danie. Przepis tradycyjny lub z wolnowaru
Przepis na wolno gotowaną soczewicę to pomysł na łatwy wegetariański obiad. Danie jest bardzo aromatyczne, pikantne i pożywne, idealne na jesień.
Jeżeli posiadacie wolnowar to potrawa ugotuję się praktycznie sama. Możemy w tym czasie iść do pracy albo zająć się czymś innym w kuchni lub poczytać książkę.
SKŁADNIKI
- 200 g soczewicy beluga
- 500 g dyni ( u mnie dynia Nelson)
- 300 g ziemniaków
- 400 g pomidorów pelati (może być passata lub przecier pomidorowy)
- 500 ml bulionu warzywnego (ewentualnie mięsnego)
- 100 g cebuli drobno pokrojonej w kostkę
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (rozdrobnionych w moździerzu)
- 1 papryka habanero (10 g)
- 1 łyżeczka pokrojonej w kostkę kiszonej cytryny (lub sok z 1/2 cytryny)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- 2 - 3 łyżeczki soli
- Do podania: creme fraiche, śmietana lub jogurt, natka pietruszki, kuskus z pestkami dyni
WYKONANIE
- Soczewicę przepłukujemy na sicie.
- Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w 1,5 - 2 cm kostkę.
- Czosnek kroimy w cienkie plasterki, paprykę habanero oczyszczamy z pestek i bardzo drobno siekamy.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy i krótko smażmy na niej cebulę i czosnek.
- Dodajemy przyprawy, smażymy jeszcze minutę.
- Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
- Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem do czasu, aż soczewica będzie miękka.
- W trakcie gotowania, co jakiś czas mieszamy i sprawdzamy poziom płynu, w razie konieczności dodajemy gorącej wody.
- Danie serwujemy z kuskusem zmieszanym przed zalaniem gorącą wodą z pestkami dyni. Na jedną porcję dodajemy łyżkę śmietany creme fraiche i posypujemy natką pietruszki.
Soczewica z warzywami z wolnowaru
- Do naczynia wolnowaru ( u mnie o pojemności 5,7 l) wkładamy wszystkie pokrojone dynię i ziemniaki, cebulę, pomidory, dodajemy miód, cytrynę kiszoną, habanero, natkę pietruszki, czosnek, przyprawy.
- Wlewamy bulion, całość mieszamy, przykrywamy.
- Gotujmy na poziomie LOW przez 5 - 6 godzin lub do miękkości soczewicy.
- Danie serwujemy z kuskusem zmieszanym przed zalaniem gorącą wodą z pestkami dyni. Na jedną porcję dodajemy łyżkę śmietany creme fraiche i posypujemy natką pietruszki.
Inne dania z wolnowaru:
Marmolada cytrynowa z wolnowaru
Powidła śliwkowe z wolnowaru
Jeśli zastanawiasz się nad zakupem lub wyborem wolnowaru, polecam przewodnik Jaki wolnowar wybrać.
Cztery Fajery - blog kulinarny 2020-10-16 14:45:57
Doskonały pomysł na szybki obiad. Bardzo lubie potrawy z soczewicą, wiec idealnie wpasowałaś się w nasze smaki
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-10-16 17:44:25
A ja dziękuję za wsparcie w obsłudze wolnowaru 🙂
Odpowiedz
Marzena 2020-10-16 20:16:56
Przepysznie wygląda🙂 Ja też wczoraj i dziś z wolnowaru robię użytek🙂
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2020-10-19 11:28:29
Wolnowar to dobry pomocnik w kuchni 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.