Ukryj menu

Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Wytrawne, kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną. Scones w jesiennej wersji – idealne na śniadanie lub przekąskę

Dyniowe kruche bułeczki* bez drożdży, przygotowane na proszku do pieczenia. Pomysł na szybką, wytrawną przekąskę, na śniadanie lub podwieczorek. Po upieczeniu są kruche z zewnątrz i lekko miękkie w środku. Dobrze smakują posmarowane masłem, serkiem kozim lub konfiturą z żurawiny.

Purée dyniowe możemy przygotować dzień wcześniej, część zamrozić, a część pozostawić w lodówce na 2-3 dni, aby wykorzystać je do bułeczek, bagietek, zup lub innych dyniowych dań.

Dynię przekrawamy na pół, usuwamy pestki razem z włóknistym miąższem. kroimy na niewielkie kawałki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu i pieczemy około 40 minut w temperaturze 200°C, do miękkości. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy na gładkie purée. Dyniowe purée możemy poporcjować w woreczki i zamrozić.


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Dyniowe purée wymieszaj widelcem z oliwą, ricottą i jajkami.
  2. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia, dopraw szczyptą soli.
  3. Wyrabiaj gładkie ciasto.
  4. Dodajemy suszoną żurawinę i pokrojony w drobną kostkę twardy ser kozi, lekko zagnieć.
  5. Z ciasta mokrymi dłońmi formuj małe bułeczki - mi wyszło 9 sztuk.
  6. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 25 minut do lekkiego zrumienienia.

* Przepis zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 11/2017

Zobacz również

Galette z ricottą i jabłkami z żurawiną

galette-z-ricotta-i-jablkami-z-zurawina

Dyniowe paszteciki drożdżowe z grzybami i serem

dyniowe-paszteciki-drozdzowe-z-grzybami-i-serem

Talarki z batatów z kozim serem, orzechami pekan i żurawiną

talarki-z-batatow-z-kozim-serem-orzechami-pekan-i-zurawina

Panuozzo neapolitańskie kanapki z ciasta na pizzę

panuozzo-neapolitanskie-kanapki-z-ciasta-na-pizze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram

Instagram Post

Zdrowych i spokojnych Świąt Wielkanocnych


© Copyright 2025 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.