Zielona pasta z ciecierzycy i awokado to taki mariaż dwóch przepysznych dań, hummusu i guacamole.
Kiedy połączymy ze sobą ciecierzycę i awokado, otrzymamy pastę, która jest bardziej aromatyczna niż hummus i bardziej kremowa niż guacamole. Do tego pietruszka, sok z limony, czosnek, oliwa i mamy smaczną, zdrową i łatwą w przygotowaniu przekąskę.
Co pasuje do zielonego hummusu? Podobnie, jak inne tego typu pasty lubię podawać z krakersami, paluszkami grissini, chrupiącymi świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. To również idealny dodatek do pieczywa, sałatek, burgerów...
Zielony hummus to smaczna i zdrowa przekąska, to świetny pomysł na szybkie danie na imprezę!
SKŁADNIKI
1 puszka ciecierzycy lub około 250 g ugotowanej ciecierzycy ( aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy zostawiamy)
1 duże awokado
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
sok z 1/2 limony
sól, pieprz
1 - 2 szczypty chili
1 łyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE
Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ skrapiamy sokiem z limony. Odcedzamy ciecierzycę, obieramy czosnek.
Wszystkie składniki oprócz awokado przekładamy do blendera i miksujemy na gładką i aksamitną masę. Na koniec dodajemy obrane awokado, miksujemy. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody (aquafaby), doprawiamy ewentualnie do smaku i jeszcze chwilę miksujemy.
Przed podaniem możemy posypać nasionami kminu rzymskiego, suszonym chili i polać oliwą z oliwek.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.