Zielona pasta z ciecierzycy i awokado to taki mariaż dwóch przepysznych dań, hummusu i guacamole.

Kiedy połączymy ze sobą ciecierzycę i awokado, otrzymamy pastę, która jest bardziej aromatyczna niż hummus i bardziej kremowa niż guacamole. Do tego pietruszka, sok z limony, czosnek, oliwa i mamy smaczną, zdrową i łatwą w przygotowaniu przekąskę.

Co pasuje do zielonego hummusu? Podobnie, jak inne tego typu pasty lubię podawać z krakersami, paluszkami grissini, chrupiącymi świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki. To również idealny dodatek do pieczywa, sałatek, burgerów...

Zielony hummus to smaczna i zdrowa przekąska, to świetny pomysł na szybkie danie na imprezę!

SKŁADNIKI

1 puszka ciecierzycy lub około 250 g ugotowanej ciecierzycy ( aquafabę, czyli wodę z ciecierzycy zostawiamy)

1 duże awokado

2 ząbki czosnku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)

sok z 1/2 limony

sól, pieprz

1 - 2 szczypty chili

1 łyżka oliwy z oliwek

WYKONANIE

Awokado obieramy, usuwamy pestkę, miąższ skrapiamy sokiem z limony. Odcedzamy ciecierzycę, obieramy czosnek.

Wszystkie składniki oprócz awokado przekładamy do blendera i miksujemy na gładką i aksamitną masę. Na koniec dodajemy obrane awokado, miksujemy. Jeśli hummus jest za gęsty dolewamy odrobinę wody (aquafaby), doprawiamy ewentualnie do smaku i jeszcze chwilę miksujemy.

Przed podaniem możemy posypać nasionami kminu rzymskiego, suszonym chili i polać oliwą z oliwek.

Smacznego!

Zobacz również

Pyszna zielona pasta z awokado i bobu

pasta-z-awokado-i-bobu

Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami

hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-aromatycznymi-przyprawami

Jajka faszerowane w skorupkach z grzybami i ziołami

jajka-faszerowane-w-skorupkach-z-grzybami-i-ziolami

Śniadaniowa sałatka z awokado, rukolą i jajami z zatarem

sniadaniowa-salatka-z-awokado-rukola-i-jajami-z-zatarem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.