Słodko pikantna konfitura z papryczek chili - czerwonych lub zielonych. Domowe przetwory - paprykowy dżem z chili i słodkiej papryki

Słodko pikantny paprykowy dżem możemy przygotować w wersji czerwonej, zielonej a nawet żółtej. Dżem paprykowy świetnie komponuje się z serami, zarówno tymi żółtymi, jak i z twarogiem czy fetą. Będzie też ciekawym dodatkiem do grillowanych mięs lub warzyw. Często robię sobie szybką, pyszną i przez dodatek dżemu wyjątkową kanapkę. Smaruję kromkę chleba masłem, obkładam serem lub wędliną i smaruję słodko pikantnym dżemem - niebo w gębie.

konfitura z papryczek chili chutney

Dżem chili, skąd pomysł na taki produkt? Zaczęło się od przepisu na górski omlet z jednej z książek Jamiego Olivera. Omlet wyglądał bardzo apetycznie, przepis był prosty ale jednym ze składników był czerwony dżem chili. Co to za dżem, skąd go wziąć? Pobuszowałam w swojej spiżarni i okazało się że znalazłam dżem chili, ale ... zielony. Był to "Green Chilli Jam" od Tracklements, który dostałam w prezencie. Zajrzałam na ich stronę, znalazłam przepis, odrobinę zmieniłam proporcje i od tamtej pory jest to produkt, który na stałe zagościł w mojej kuchni.

SKŁADNIKI na około 1 l dżemu

  • 300 g papryki chili, zielonej lub czerwonej, bez pestek i drobno posiekanej
  • 300 g papryki słodkiej, zielonej lub czerwonej, bez pestek grubo posiekanej
  • 250 - 300 ml octu jabłkowego
  • 500 g cukru trzcinowego
  • 50 ml soku z cytryny
  • 20 g startego drobno czosnku
  • 200 g obranej i grubo pokrojonej cebuli
  • 1 łyżeczka soli
>WYKONANIE
  1. Cebulę, czosnek, paprykę słodką i chili krótko i pulsacyjnie miksujemy 3 - 5 sekund.
  2. W rondlu podgrzewamy ocet z cukrem i mieszamy.
  3. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagotowujemy.
  4. Gotujemy na małym lub średnim ogniu około 30 - 40 minut, aż mieszanina lekko zgęstnieje i osiągnie konsystencję niezbyt gęstego dżemu.
  5. Gorący paprykowy dżem wlewamy do małych słoików i od razu zakręcamy.
  6. Słoiki z dżemem możemy poddać pasteryzacji. Pasteryzacja w piekarniku - słoiki ustawiamy na blasze, wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 130°C na 60 minut. Następnie piekarnik wyłączamy i najlepiej jak pozostawimy w nim słoiki do przestygnięcia, ja zostawiam na noc.

Zobacz również

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Pomarańczowa konfitura z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki

pomaranczowa-konfitura-z-dodatkiem-slodkiej-i-ostrej-papryki

Konfitura z czerwonej cebuli z tymiankiem

konfitura-z-czerwonej-cebuli-z-tymiankiem

Śliwkowy chutney z jabłkiem, cebulą i przyprawami

sliwkowy-chutney-z-jablkiem-cebula-i-przyprawami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.