Kasza quinoa - komosa ryżowa - jak gotować quinoa

KOMENTARZE

Kasza quinoa - komosa ryżowa. Jak ugotować komosę ryżową - gotowana kasza quinoa

kasza komosa ryżowa quinoa

Quinoa - jak ją ugotować?

  1. Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
  2. Następnie przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
  3. Przekładamy komosę do garnka, zalewamy wodą w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2.
  4. Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut lub do momentu gdy zauważymy, że nie ma wody.
  5. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
  6. Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut.
  7. Garnek z grubym dnem będzie długo trzymał temperaturę, dzięki czemu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości.
  8. Ugotowaną kaszę możemy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku około 3 dni.

Zobacz również

Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową

salatka-z-hummusem-awokado-komosa-ryzowa

Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami

salatka-z-kaszy-quinoa-z-awokado-migdalami-suszonymi-pomidorami

Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem

sloik-z-owocami-niesplika-japonskiego-platkami-jaglanymi-quinoa-i-jogurtem

Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...

salatka-warstwowa-buraczki-jourt-quinoa-feta-roszponka-mangold-czerwony

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.