Kasza quinoa - komosa ryżowa. Jak ugotować komosę ryżową - gotowana kasza quinoa
Quinoa - jak ją ugotować?
- Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
- Następnie przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
- Przekładamy komosę do garnka, zalewamy wodą w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2.
- Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut lub do momentu gdy zauważymy, że nie ma wody.
- Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
- Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut.
- Garnek z grubym dnem będzie długo trzymał temperaturę, dzięki czemu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości.
- Ugotowaną kaszę możemy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku około 3 dni.
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.