Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym. Granola, wyśmienity dodatek do owsianek i deserów
Lubicie granolę? Robicie ją w domu, czy kupujecie gotową w sklepie? Przygotowanie granoli jest niezwykle proste i szybkie, więc warto zrobić ją w domu. A największą zaletą takiej domowej granoli jest to, że wiemy co jemy i jemy co lubimy.
SKŁADNIKI
100g oleju kokosowego
150g miodu
50g cukru trzcinowego
200g płatków jaglanych
300g płatków owsianych
100g siemienia lnianego brązowego
100g migdałów - w słupkach lub posiekanych
100g orzechów włoskich - pokruszonych na kawałki
30g wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej
4 łyżki kakao
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
WYKONANIE
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
Olej kokosowy, miód i cukier podgrzewamy w małym garnuszku, tylko do rozpuszczenia składników, nie gotujemy. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160°C. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszankę na granolę rozkładamy na przygotowana blaszkę. Pieczemy około 30 minut. Co 10 minut całość mieszamy, tak aby wszystkie składniki równomiernie się podpiekły.
Studzimy w wyłączonym piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po ostudzeniu kruszymy w dłoniach i przesypujemy do dużego słoja.
Granolę możemy jeść z mlekiem, jogurtem, możemy użyć jej do warstwowych deserów. Znam takich co podjadają ją bezpośrednio ze słoika...
Smacznego!
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany
Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.