DROŻDŻOWA CHAŁKA CYNAMONOWO - POMARAŃCZOWA Z MAŚLANĄ KRUSZONKĄ

Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym splocie

Przełamałyśmy trochę klasyczny przepis i upiekłyśmy chałkę o "świątecznym" aromacie .

Chałka miała być pomysłem na wigilijne śniadanie, ale tak próbny wypiek posmakował, że już trzy razy została królową ... kolacji ;-)

SKŁADNIKI

550g mąki tortowej

300ml mleka

50g masła

30g świeżych drożdży

50g cukru

1 łyżeczka cynamonu w proszku

100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

szczypta soli

Składniki na kruszonkę

50g mąki

25g cukru

30g masła

1 łyżeczka cynamonu w proszku

dodatkowo

1 jajko, roztrzepane do posmarowania chałki


WYKONANIE

Mleko, masło i cukier lekko podgrzać (do 37°C) i rozpuścić w ciepłym roztworze drożdże.

Mąkę przesiewamy do miski razem z cynamonem, robimy zagłębienie, w które wlewamy nasze mleko z drożdżami i cukrem.

Dodajemy skórkę pomarańczową, szczyptę soli i wyrabiamy delikatnie. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (około 1 godziny).

W tym czasie zagniatamy składniki kruszonki do uzyskania grudek i odstawiamy do lodówki.

Gdy ciasto już wyrośnie, delikatnie ponownie je zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej formujemy wałek i zaplatamy warkocz. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C.

Wyrośniętą chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy obficie kruszonką i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut.


Gdyby jakimś cudem zostało Wam na drugi dzień kawałek , można kromki suchej chałki obtoczyć w jajku wymieszany z mlekiem i odsmażać na oleju, lub maśle na patelni. Taki pomysł, np na śniadanie ze szklanką mleka, albo kawą, albo jogurtem pitnym, albo... :-)

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Czekoladowe naleśniki z serkiem waniliowym i bananami z rumem

czekoladowe-nalesniki-z-serkiem-waniliowym-i-bananami-z-rumem

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Słoik - wiśnie, banan, granola, jogurt - deser czy śniadanie?

sloik-wisnie-banan-granola-jogurt-deser-czy-sniadanie

Drożdżowa chałka kokosowa z kruszonką

drozdzowa-chalka-kokosowa-z-kruszonka

Komentarze

Jaglusia 2016-12-21 11:23:46

Takiej jeszcze nie robiłam, a kocham piec i wszystko co jest mączne. :)
https://jaglusia.wordpress.com/

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2016-12-21 12:17:12

My wcześniej też nie 😉 Magia świąt!

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.