Marynowane śledzie w occie z cebulą. pieprzem i gorczycą, pyszna i szybka przekąska. Śledzie w zalewie octowej z gorczycą

Przepisów na śledzie jest chyba milion. Każdy ma swoje gusta smakowe i swoje sprawdzone pomysły.

Tym razem proponuję  przepis, który łączy prostotę wykonania z ciekawym i wyrazistym smakiem. Przygotowanym śledziem, według tego przepisu możemy się delektować,  tak po prostu, bez zbędnych dodatków. Może on  również być bazą, gdzie po dodaniu ulubionych składników możemy przygotować kolejną śledziową wariację.


SKŁADNIKI

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanka octu
  • 4 szalotki
  • 4 łyżki gorczycy białej
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 - 8 filetów śledziowych

WYKONANIE

  1. Śledzie moczymy około godziny, następnie wymieniamy wodę i moczymy kolejną godzinę.
  2. W małym garnku zagotowujemy wodę.
  3. Szalotkę kroimy na pół i w piórka, wrzucamy do wrzątku na około 2 minuty, następnie dodajemy, pieprz, gorczycę i ocet.  
  4. Roztwór korzystnie jest natychmiast przykryć i pozostawić do wystygnięcia, w innym przypadku po domu rozejdzie się mało przyjemny octowy zapach.
  5. Śledzie kroimy w około 2 centymetrowe kawałki.  
  6. Układamy w słoiku warstwowo na przemian z szalotką, gorczycą i zalewamy resztą zalewy.
  7. Przechowujemy w lodówce. 
  8. Najlepsze są po około 3 dniach marynowania.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zobacz również

Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami

salatka-sledziowa-z-pieczonymi-ziemniakami

Śledzie po kaszubsku z chili

sledz-po-kaszubsku-z-chili

Śledź pod pierzynką w kosteczkę ;-)

sledz-pod-pierzynka-w-kosteczke

Grzanki ze świeżym tartymi pomidorami, burratą i parmezanem

grzanki-ze-swiezym-tartymi-pomidorami-burrata-i-parmezanem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.