Ryba pieczona w soli z nasionami kopru włoskiego

Labraks pieczony w soli  z nasionami kopru włoskiego

Ryba pieczona w soli – danie proste w wykonaniu, szybkie i efektowne. Z niewytłumaczalnego powodu długo nie mogłam zdecydować się na przygotowanie ryby w soli. Przerażała mnie ta ilość soli, miałam obawy, że się nie uda i … to był błąd! Okazuje się, że to jedno z prostszych dań, które już na stałe zagościło w mojej kuchni.

Rybę przed pieczeniem wystarczy tylko wypatroszyć, nie ma potrzeby czyścić z łusek, gdyż skóry jeść nie będziemy. Nie obcinamy głów, płetw, ogonów, nie nacinamy skóry(!). Dzięki temu sól nie będzie miała możliwości przedostać się do mięsa, a wnętrze ryby będzie chronione przez pęczek ziół i cytryny.

W trakcie pieczenia sól wysycha tworząc twarda skorupę, a cała wilgoć pozostaje w mięsie ryby.  Po rozbiciu skorupy możemy delektować się soczystą i delikatną rybą.

Do swojego dania wykorzystałam labrakasa. Do pieczenia w soli nadają się też inne ryby, m.in. łosoś, troć, dorada, pstrąg czy dorsz.

Składniki

2 – 3 kg soli kamiennej spożywczej niejodowanej

2 – 3 białka

2 – 3 łyżki nasion kopru włoskiego

2 sztuki ryby (u mnie labraks) wypatroszonej, z głową i ogonem

skórka otarta z cytrusów (limona, cytryna, pomarańcza)

1-2 łyżki wody

1 cytryna, wyszorowana ze skórką, pokrojona w plastry

świeże zioła – natka pietruszki, łodyżki kopru włoskiego, rozmaryn

2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie

Sól mieszamy z nasionami kopru włoskiego, otartą skórką z cytrusów, lekko ubitymi białkami i wodą – masa powinna przypominać wilgotny piasek. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.

Wysypujemy 1/3 masy solnej i na niej układamy ryby. Do wnętrza ryb wkładamy świeże zioła i plasterki cytryny. Ryby smarujemy delikatnie z wierzchu oliwą z oliwek. Całość posypujemy resztą masy solnej, głowy i ogony możemy pozostawić nie przykryte. Delikatnie uklepujemy.

Formę z rybami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 30 minut.

Po wyjęciu uderzamy tłuczkiem w skorupę solną w kilku miejscach. Delikatnie ją zdejmujemy, oczyszczamy z reszty soli i od razu podajemy.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *