Czekoladowe masło orzechowe z miodem

Dlaczego orzeszki ziemne nazywamy  "ziemnymi"?

Przede wszystkim zacznijmy od tego, że nie są to tak w sumie orzeszki, tylko nasiona roślin z rodziny bobowatych. Strąki z nasionami (orzeszkami) rosną w ziemi, stąd pochodzi ich nazwa.

Tyle z ciekawostek, a jak przygotować domowe czekoladowe masło orzechowe?

Nic prostszego, wystarczą tylko orzeszki, dobry mikser, parę minut miksowania i mamy gotowe przepyszne i zdrowe smarowidło.

Zdrowe, jeśli zachowamy umiar :-)  A dodatek czekolady sprawia, że musimy jeszcze bardziej zachować czujność ;-)

Jeśli z jakichś powodów nie tolerujemy czekolady i miodu, masło możemy przygotować bez dodatków, z samych orzeszków.


Składniki

500g orzeszków arachidowych (ziemnych) prażonych niesolonych

szczypta soli

50g czekolady mlecznej

50g czekolady gorzkiej

1 łyżka miodu

Wykonanie

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeżeli kupiliśmy orzeszki nieprażone, należy je delikatnie uprażyć na suchej patelni.

Orzeszki przekładamy do miksera, dodajemy szczyptę soli  i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładką, tłustą masę*. Następnie dodajemy miód,  roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę i miksujemy całość do połączenia składników.

Masło z dodatkiem czekolady w lodówce trochę twardnieje, w związku z tym przechowuję je w temperaturze pokojowej. Po kilku dniach i tak nie ma po nim śladu ;-)

Smacznego!

*Czas miksowania zależy od użytego sprzętu, mi nie sprawiło to wielkiego problemu, ponieważ miksowałam w thermomixie.

Zobacz również

Jabłka pieczone z kaszą jaglaną, żurawiną, orzechami i miodem

jablka-pieczone-z-kasza-jaglana-zurawina-orzechami-i-miodem

Domowa granola z kakao, miodem, olejem kokosowym...

domowa-granola-z-kakao-miodem-olejem-kokosowym

Placki z mąki gryczanej z kefirem, rozmarynem i miodem

gryczane-placki-z-rozmarynem-podane-z-kozim-jogurtem-miodem-figami-i-orzechami

Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami

sloik-z-musem-z-orzechow-brazylijskich-z-figami-i-borowkami

Komentarze

gin 2017-03-24 17:57:10

Mmm, z czekoladą i miodem musiało smakować pysznie :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-03-28 21:19:12

Oj, smakowało 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.