Jak ugotować komosę ryżową - gotowana kasza quinoa
![kasza komosa ryżowa quinoa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/5X9A3335-595x892.webp)
Quinoa - jak ją ugotować?
- Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
- Następnie przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
- Przekładamy komosę do garnka, zalewamy wodą w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2.
- Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut lub do momentu gdy zauważymy, że nie ma wody.
- Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
- Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut.
- Garnek z grubym dnem będzie długo trzymał temperaturę, dzięki czemu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości.
- Ugotowaną kaszę możemy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku około 3 dni.
Kategorie
Przepisy podstawoweZobacz również
Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...
![salatka-warstwowa-buraczki-jourt-quinoa-feta-roszponka-mangold-czerwony](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/05/słoik-wek-sałatka-komosa-feta-buraki-595x858.jpg)
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową
![salatka-z-hummusem-awokado-komosa-ryzowa](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Sałatka-z-hummusem-góra.jpg)
Quinoa - czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami
![quinoa-czarna-komosa-ryzowa-z-jogurtem-i-truskawkami](http://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2017/04/Quinoa-czarna-z-jogurtem-i-malinami-595x870.jpg)
Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami
![salatka-z-kaszy-quinoa-z-awokado-migdalami-suszonymi-pomidorami](https://tajemnicesmaku.pl/wp-content/uploads/2020/01/Sałatka-z-Quinoa-awokado-suszone-pomidory-595x858.jpg)
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.