Jak ugotować komosę ryżową - gotowana kasza quinoa

Quinoa - jak ją ugotować?
- Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
- Następnie przelewamy wrzątkiem i odsączamy.
- Przekładamy komosę do garnka, zalewamy wodą w proporcji kaszy do wody w stosunku 1:2.
- Gotujemy na średnim ogniu około 30 minut lub do momentu gdy zauważymy, że nie ma wody.
- Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli.
- Kiedy kasza wchłonie prawie całą wodę, zdejmujemy garnek z ognia, przykrywamy i zostawiamy na około 30 minut.
- Garnek z grubym dnem będzie długo trzymał temperaturę, dzięki czemu kasza dojdzie do odpowiedniej miękkości.
- Ugotowaną kaszę możemy przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku około 3 dni.
Kategorie
Przepisy podstawoweZobacz również
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową... czyli z czym można jeść hummus?

Sałatka warstwowa - buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony...

Quinoa - czarna komosa ryżowa z jogurtem i truskawkami

Sałatka z kaszy quinoa z awokado, migdałami, suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.