Nalewka z aronii. Aroniówka - przepis na pyszną nalewkę z aronii bez gotowania. Domowe przetwory i nalewki o wyjątkowym smaku i aromacie
Jakie właściwości zdrowotne ma aronia i dlaczego warto przygotować z niej nalewkę?
Ponoć nalewka z aronii wzmacnia odporność i poprawia krążenie. O innych zaletach i właściwościach aronii nie będę się rozpisywać, ale polecam książkę "Aronia super owoc" - Iwona Wawer, Piotr Eggert, Barbara Hołub, z której pochodzi powyższy cytat.
Jak długo powinna leżakować nalewka z aronii, aby osiągnęła pełnię smaku?
Nalewka z aronii z tego przepisu potrzebuje stosunkowo długiego czasu leżakowania, aby nabrać odpowiedniej wartości i smaku. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepsza! Nalewka ta jest mocna i niezbyt słodka. Jeżeli lubimy słodsze nalewki dodajmy więcej cukru.
SKŁADNIKI
I Etap
- 1 kg owoców aronii
- 400 - 500 g cukru
- laska wanilii
- otarta skórka i sok z 1 cytryny
- 1 cm plaster świeżego imbiru
- 750 ml alkoholu 70%
II Etap
- 500 ml wódki 40 %
WYKONANIE
I Etap
- Przemrożone owoce aronii wsyp do gąsiora, dodaj wanilię, imbir, skórkę i sok z cytryny oraz cukier.
- Całość zalej alkoholem 70%, gąsior szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe i słoneczne miejsce na 3 tygodnie, często mieszając.
- Po tym czasie aroniowy nalew zlej do osobnego naczynia, szczelnie zamknij.
II Etap
- Pozostałe w gąsiorku owoce aronii ponownie zalej, tym razem wódką 40% i odstaw na 2 tygodnie, często mieszając.
- Po tym czasie powstały alkohol z owoców połącz z wcześniej przygotowanym nalewem aroniowym.
- Całość odstaw na minimum 6 miesięcy w ciepłe i ocienione miejsce.
- Nalewkę przecedź, przefiltruj lub ściągnij rurką znad osadu i przelej do butelek.
- Nalewka powinna poleżakować minimum 6 miesięcy.
PORADY
- Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach.
- Przemrażanie owoców aronii jest kluczowe, aby pozbyć się goryczki, która może wpłynąć na smak nalewki. Warto przemrozić owoce przynajmniej na kilka dni przed rozpoczęciem procesu.
- U mnie często ptaki są szybsze niż pierwsze przymrozki, dlatego zbieram dojrzałe owoce, obrywam z szypułek i mrożę (minimum 24 godziny).
- Cierpliwość jest kluczowa. Im dłużej nalewka leżakuje, tym głębszy i bardziej złożony staje się jej smak. Zaleca się, aby leżakowała co najmniej 6 miesięcy, a najlepiej nawet dłużej.
Jan 2023-08-24 16:42:03
Po czym poznać że aronia już dojżała?
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-08-25 10:39:47
Marny ze mnie ogrodnik i aż tak dobrze się na tym nie znam, ale mam kilka krzaczków aronii. Zbieram owoce kiedy są już dobrze wybarwione na mocny ciemny kolor, kiedy w smaku czuć już słodycz i kiedy owoce zaczynają opadać na ziemię.
Odpowiedz
Tadeysz 2023-09-23 14:46:23
Robię dopiero 3 raz, pierwszy gotowałem i owoce wyrzucałem /szkoda/, drugi raz zalałem spirytusem, odcedziłem zasypałem cukrem, wymieszałem wszystko dodajac wody, a z wroni zrobiłem dżem -pychota tylko dla dorosłych.
Odpowiedz
TajemniceSmaku 2023-09-23 17:28:13
Taki dżem to rarytas 🙂 ...dla dorosłych oczywiście 🙂
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.