Nalewka truskawkowa z limonką. Domowa nalewka owocowa.

Nalewka z truskawek zawsze budziła we mnie wiele wątpliwości. Jakoś truskawki nie bardzo kojarzyły mi się z alkoholowym napitkiem. Kilka lat temu zapadła decyzja: jak nie spróbuję i nie zrobię, to się nie dowiem, jak smakuje …

Truskawki piękne, dojrzałe, wyczyszczone, odszypułkowane, wszystko przygotowane według przepisu. Minęły dwa miesiące, zlewam nalew, pierwsza degustacja i …. rozczarowanie. Smak? Kompot truskawkowy z alkoholem…  Trudno… Nalewka wylądowała w butelkach i poszła w zapomnienie.

Po kolejnych trzech miesiącach… szok! Jakie to dobre! Smaczne! Wyśmienite!

Od tamtej pory, sezon truskawkowy to nie tylko dżemy, koktajle i truskawki w śmietanie czy w jogurcie, to przede wszystkim NALEWKA TRUSKAWKOWA!

Składniki

1 kg truskawek

200 – 250 g cukru

700 ml alkoholu nalewkowego 70%

1 limonka  – po 2 miesiącach

Wykonanie

Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy,  wkładamy do słoja lub gąsiora, najlepiej z dużym otworem. Zasypujemy cukrem i odstawiamy na około 2 godziny, aby puściły sok. Następnie dolewamy alkohol, lekko mieszamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy na około 2 miesiące.

Po upływie 2 miesięcy zlewamy alkohol. Limonkę szorujemy, z połowy owocu ścieramy skórkę (bez białego albedo), z całej wyciskamy sok, dodajemy do nalewki.

Odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie zlewamy i dokładnie filtrujemy.

Odstawiamy na minimum 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby nalewka mogła dojrzeć.

Na zdrowie!

6 thoughts on “Nalewka truskawkowa z limonką. Domowa nalewka owocowa.

  1. Od dziś to jeden z moich ulubionych blogów! 🙂 <3 lubię patrzeć na ładne zdjęcia, a Twoje są tak cudowne, że nawet nie mam słowa, które by to określiło! 😉 rzadko mam czas na komentowanie, ale obiecuję się starać 😀 za to, że sobie mogę popatrzeć i pomarzyć, że kiedyś dojdę do takich umiejętności w fotografii, choć w połowie tak dobrych 😉

  2. Limonki nie dawałam, a robię nalewkę od kilku lat. Za to dawałam melisę, ma większego kopa, hihihih, ja robię tylko na spirytusie. Teraz zrobię z limonką i melisą. I co jeszcze-powiem że lepsza dla mnie jest świeża-znaczy po tych 2 miesiącach, potem ciemnieje i robi się ostrzejsza.

Skomentuj TajemniceSmaku Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *