Deser o na letnie popołudnie, idealny na garden party lub do kawy z koleżanką na diecie... bywa i tak ;-) Jest orzeźwiający, lekki a kwasowość agrestu i jogurtu przełamuje wykwintny smak kremu czekoladowego i słodkość miodowej jagły.

Miodową ekspandowaną kaszę jaglaną możemy zastąpić bezsmakową i ewentualnie polać deser dodatkowo miodem.

Składniki - na 6 małych słoiczków o pojemności 150 ml

DESER

300 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki nasion chia

300 g agrestu

miodowa kasza jaglana ekspandowana (ew. miód plus kasza ekspanowana zwykła)

CZEKOLADOWY GANACHE

60 g gorzkiej czekolady 70% kakao

60 ml śmietanki kremówki

1 łyżeczka masła

DEKORACJA

płatki kwiatów goździka, agrest, jaglana kasza espandowana

WYKONANIE

DESER

Jogurt mieszamy z nasionami chia, wypełniamy słoiczki. Owoce agrestu myjemy, suszymy, nożyczkami obcinamy ogonki i szypułki, delikatnie miksujemy. Musem z agrestu wypełniamy słoiczki kolejną warstwą.

Następnie dosypujemy ekspandowaną kaszę jaglaną, na wierzch wylewamy krem czekoladowy.

CZEKOLADOWY GANACHE (krem czekoladowy)

Śmietankę mocno podgrzewamy (pilnujemy aby się nie zagotowała, bo może się zważyć), zdejmujemy z ognia. W gorącej śmietance rozpuszczamy czekoladę, dokładnie i intensywnie mieszamy, pod koniec dodajemy masło, ponownie mieszamy. Polewamy deser jeszcze ciepłą masą gdyż szybko zastyga.

DEKORACJA

Ozdabiamy agrestem, płatkami goździków, ekspandowaną jagłą. Przed podaniem możemy schłodzić w lodówce.

Smacznego!

Kategorie

Ciasta i desery

Zobacz również

Słoik deserowy lub śniadaniowy z mango, granatem, marakują...

sloik-deserowy-lub-sniadaniowy-z-mango-granatem-marakuja

Słoik z musem z orzechów brazylijskich z figami i borówkami

sloik-z-musem-z-orzechow-brazylijskich-z-figami-i-borowkami

Delikatna pomarańczowa pianka z jogurtem, flambirowanymi pomarańczami i tymiankiem

delikatna-pianka-z-jogurtu-i-mandarynek-z-dodatkiem-flambirowanych-pomaranczy-i-tymianku

Warstwowy deser z leśnym mchem, mango, granatem...

warstwowy-deser-z-lesnym-mchem-mango-granatem

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.