Nalewka brzoskwiniowa z pestkami, wyborna i aromatyczna. Bursztynowa brzoskwiniówka, domowa nalewka na owocach i pestkach.

Nalewka z brzoskwiń to wyborny trunek o pięknym bursztynowym kolorze, który łączy w sobie słodycz brzoskwiń, migdałowy posmak pestek, korzenne nuty przypraw, subtelny posmak kawy i delikatną nutę miodu. To doskonała propozycja dla miłośników złożonych i aromatycznych nalewek.

Brzoskwinie, oprócz swojego wyjątkowego smaku, są także soczyste i posiadają właściwości zdrowotne, co czyni tę nalewkę jeszcze bardziej atrakcyjną. Przenieś się w świat unikalnych doznań smakowych i odkryj niezapomnianą przyjemność, jaką dostarcza ta wyjątkowa nalewka.

W przypadku spożywania nalewek pamiętajmy jednak o żelaznej zasadzie!

"Jeżeli chcemy nalewkę traktować jako środek leczniczy, spożywanie jej musi być oczywiście umiarkowane! Przesada uniemożliwi wykorzystanie właściwości leczniczych nalewki i zamiast pomóc organizmowi, wręcz mu zaszkodzi."


SKŁADNIKI

  • 1 kg brzoskwiń (waga bez pestek)
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 3-6 pestek z brzoskwiń (w zależności od wielkości owoców)
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 ziarenko kawy
  • 800 ml alkoholu 70%

WYKONANIE

  1. Brzoskwinie myjemy, drylujemy (od 3 do 6 pestek zachowujemy), kroimy na ćwiartki i wrzucamy do słoja lub gąsiora.
  2. Pestki zawijamy i zawiązujemy w gazę, zawiązujemy i taki gałganek dorzucamy do owoców.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy alkoholem.
  4. Odstawiamy w nasłonecznione miejsce na 6 tygodni.
  5. Warto co jakiś czas wstrząsnąć słojem aby rozpuścić cukier i miód.
  6. Po 3 tygodniach wyławiamy gałganek z pestkami i odstawiamy nalewkę z owcami do dalszej maceracji.
  7. Po tym czasie zlewamy z owoców płyn, filtrujemy, rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i zimne miejsce na minimum 6 miesięcy.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Wybierając brzoskwinie, postaw na dojrzałe i soczyste owoce.
  • Nie zapomnij zachować kilku pestek z brzoskwiń. Pestki dodadzą charakterystycznego migdałowego aromatu nalewce.
  • Zawij pestki w gazę i dodaj do słoja z owocami. Pamiętaj, żeby wyjąć je z nalewki odpowiednio wcześniej, aby uniknąć nadmiernego wpływu na smak.
  • Gotową nalewkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego, aby zachować jej jakość i smak.
  • Przygotowując nalewkę, możesz regulować ilości dodatków, takich jak przyprawy, aby dostosować ją do swojego gustu.
  • Ta nalewka nie jest bardzo słodka, więc możesz dodać więcej cukru lub zmniejszyć ilości alkoholu, aby uzyskać oczekiwany i preferowany przez siebie smak.
  • Przyrządzanie nalewki to proces twórczy, który pozwala na eksperymentowanie z różnymi smakami. Twoje własne modyfikacje mogą prowadzić do odkrycia wyjątkowych smaków i aromatów.

Zobacz również

Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej

domowa-nalewka-z-mirabelek-alyczy-sliwy-wisniowej

Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka

nalewka-z-czarnych-porzeczek-smorodinowka

Pieczone brzoskwinie z pieprzem i tymiankiem podane z serem ricotta i miodem

pieczone-brzoskwinie-z-pieprzem-i-tymiankiem-podane-z-serem-ricotta-i-miodem

Czereśnie marynowane w miodzie z winem i przyprawami

czeresnie-marynowane-w-miodzie-z-winem-i-przyprawami

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.