Przepis na nalewkę z aronii bez gotowania

"Aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty - ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się w małej, ciemnej, ale godnej podziwu jagodzie!". *
Ponoć nalewka z aronii wzmacnia odporność i poprawia krążenie. O innych zaletach i właściwościach aronii nie będę się rozpisywać, ale polecam książkę "Aronia super owoc", z której pochodzi powyższy cytat.
Nalewka z aronii z tego przepisu potrzebuje stosunkowo długiego czasu leżakowania, aby nabrać odpowiedniej wartości i smaku. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepsza! Nalewka ta jest mocna i niezbyt słodka. Jeżeli lubimy słodsze nalewki dodajmy więcej cukru.
Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach. U mnie często ptaki są szybsze niż pierwsze przymrozki, dlatego zbieram dojrzałe owoce, obrywam z szypułek i mrożę (minimum 24 godziny).
Składniki
I ETAP
1 kg owoców aronii
400 - 500 g cukru
laska wanilii
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 cm plaster świeżego imbiru
750 ml alkoholu 70%
II ETAP
500 ml wódki 40 %
Wykonanie
I ETAP
Przemrożone owoce aronii wsypujemy do gąsiora, dodajemy wanilię, imbir, skórkę i sok z cytryny oraz cukier. Całość zalewamy alkoholem 70%, gąsior szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na 3 tygodnie, często mieszając. Po tym czasie aroniowy nalew zlewamy do osobnego naczynia, szczelnie zamykamy.
II ETAP
Pozostałe w gąsiorku owoce aronii ponownie zalewamy, tym razem wódką 40% i odstawiamy na 2 tygodnie, często mieszając. Po tym czasie powstały alkohol z owoców łączymy z wcześniej przygotowanym nalewem aroniowym. Całość odstawiamy na minimum 6 miesięcy w ciepłe i ocienione miejsce. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy lub ściągamy rurką znad osadu i przelewamy do butelek. Leżakujemy minimum 6 miesięcy.
Na zdrowie!
* Iwona Wawer, Piotr Eggert, Barbara Hołub - "Aronia super owoc".
Tagi
cytrynyimbirnalewkaprzepis na domową nalewkęaronianalewka z aroniilaska waniliidomowa spiżarniaZobacz również
Pigwówka - nalewka z pigwowca według receptury Pana Hieronima

Nalewka z czarnych porzeczek - smorodinówka

Żurawinówka - domowa nalewka z żurawiny lub borówki brusznicy

Domowa nalewka brzoskwiniowa. Nalewka z brzoskwiń

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.