Aroniówka - przepis na pyszną nalewkę z aronii bez gotowania. Domowe przetwory i nalewki o wyjątkowym smaku i aromacie

"Aronia łączy w sobie zalety czerwonego wina i zielonej herbaty - ma bowiem zarówno antocyjany jak i katechiny. Śródziemnomorska kultura wina i dalekowschodnia kultura herbaty spotykają się w małej, ciemnej, ale godnej podziwu jagodzie!".

Ponoć nalewka z aronii wzmacnia odporność i poprawia krążenie. O innych zaletach i właściwościach aronii nie będę się rozpisywać, ale polecam książkę "Aronia super owoc" - Iwona Wawer, Piotr Eggert, Barbara Hołub, z której pochodzi powyższy cytat.

Nalewka z aronii z tego przepisu potrzebuje stosunkowo długiego czasu leżakowania, aby nabrać odpowiedniej wartości i smaku. Im dłużej leżakuje, tym będzie lepsza!  Nalewka ta jest mocna i niezbyt słodka. Jeżeli lubimy słodsze nalewki dodajmy więcej cukru.

Domowa nalewka z aronii - aroniówka bez gotowania

SKŁADNIKI

I Etap

  • 1 kg owoców aronii
  • 400 - 500 g cukru
  • laska wanilii
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 1 cm plaster świeżego imbiru
  • 750 ml alkoholu 70%

II Etap

  • 500 ml wódki 40 %

WYKONANIE

I Etap

  1. Przemrożone owoce aronii wsypujemy do gąsiora, dodajemy wanilię, imbir, skórkę i sok z cytryny oraz cukier.
  2. Całość zalewamy alkoholem 70%, gąsior szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i słoneczne miejsce na 3 tygodnie, często mieszając.
  3. Po tym czasie aroniowy nalew zlewamy do osobnego naczynia, szczelnie zamykamy.

II Etap

  1. Pozostałe w gąsiorku owoce aronii ponownie zalewamy, tym razem wódką 40% i odstawiamy na 2 tygodnie, często mieszając.
  2. Po tym czasie powstały alkohol z owoców łączymy z wcześniej przygotowanym nalewem aroniowym.
  3. Całość odstawiamy na minimum 6 miesięcy w ciepłe i ocienione miejsce.
  4. Nalewkę przecedzamy, filtrujemy lub ściągamy rurką znad osadu i przelewamy do butelek.
  5. Leżakujemy minimum 6 miesięcy.

PORADY

Owoce aronii mają w sobie naturalną cierpkość i goryczkę, aby temu zaradzić należy owoce zbierać po pierwszych przymrozkach. U mnie często ptaki są szybsze niż pierwsze przymrozki, dlatego zbieram dojrzałe owoce, obrywam z szypułek i mrożę (minimum 24 godziny).

Zobacz również

Dżem pomidorowy - pikantny dżem z pomidorków koktajlowych

dzem-pomidorowy-pikantny-dzem-z-pomidorkow-koktajlowych

Aronia i gruszka - przepis na domowy dżem aroniowy

aronia-i-gruszka-przepis-na-domowy-dzem-aroniowy

Domowa nalewka z mirabelek, ałyczy, śliwy wiśniowej

domowa-nalewka-z-mirabelek-alyczy-sliwy-wisniowej

Pyszne pomidory, wolno pieczone w niskiej temperaturze według Jarzynovej

pyszne-pomidory-wolno-pieczone-w-niskiej-temperaturze-wedlug-jarzynovej

Komentarze

Jan 2023-08-24 16:42:03

Po czym poznać że aronia już dojżała?

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-08-25 10:39:47

Marny ze mnie ogrodnik i aż tak dobrze się na tym nie znam, ale mam kilka krzaczków aronii. Zbieram owoce kiedy są już dobrze wybarwione na mocny ciemny kolor, kiedy w smaku czuć już słodycz i kiedy owoce zaczynają opadać na ziemię.

Odpowiedz

Tadeysz 2023-09-23 14:46:23

Robię dopiero 3 raz, pierwszy gotowałem i owoce wyrzucałem /szkoda/, drugi raz zalałem spirytusem, odcedziłem zasypałem cukrem, wymieszałem wszystko dodajac wody, a z wroni zrobiłem dżem -pychota tylko dla dorosłych.

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2023-09-23 17:28:13

Taki dżem to rarytas 🙂 ...dla dorosłych oczywiście 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.