Różowe sushi z sokiem z buraka, awokado, wędzonym tofu i mango. Wyjątkowe wegetariańskie danie, które zachwyca smakiem i wyglądem.

Różowe sushi? Może to fanaberia, ale za to, jaka apetyczna i kolorowa! Tajemnica koloru tkwi w dodatku soku z buraka, który zabarwił ryż do sushi na różowo. To wegetariańskie kolorowe danie nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także przyciąga wzrok swoim niezwykłym wyglądem.

Różowe sushi to nie tylko pyszne danie, ale także wyraz kreatywności w kuchni. Dzięki prostocie przygotowania i niezwykłemu efektowi wizualnemu, stanowi ono doskonałą propozycję na wyjątkowe przyjęcia, kolacje z przyjaciółmi czy romantyczne wieczory we dwoje.

Różowy trend nie tylko w modzie, ale i na talerzu! To sushi to idealna propozycja dla tych, którzy szukają niebanalnych smaków i wyjątkowych doznań.


SKŁADNIKI

Różowy buraczany ryż do sushi

  • 500 g ugotowanego i zaprawionego ryżu (jeszcze ciepłego)
  • 3 - 4 łyżki świeżego soku z buraka

Dodatki do sushi

  • nori
  • wędzony ser  tofu
  • awokado
  • kremowy serek (Philadelphia)
  • szczypiorek
  • mango
  • wasabi
  • czarny sezam

Do podania

  • wasabi
  • sos sojowy
  • marynowany imbir

WYKONANIE

  1. Przygotowujemy dodatki - awokado i tofu kroimy w paski podobnej wielkości, część mango w cienkie płatki, część w paski.
  2. Różowy ryż - jeszcze ciepły i zaprawiony ryż delikatnie mieszamy z sokiem z buraka, studzimy i rolujemy sushi maki.
  3. Na bambusowej macie kładziemy nori, równomiernie rozkładamy na nim ryż, pozostawiając po około 1,5 cm wolnego miejsca z każdej strony. 
  4. Na środku rozprowadzamy palcem trochę wasabi, smarujemy kremowym serkiem, układamy paski tofu, awokado, mango oraz kilka gałązek szczypiorku i rolujemy przyciskając bambusową matę, tak aby wszystkie składniki się ze sobą skleiły.
  5. Kroimy rolki na 2-3 cm kawałki.
  6. Sakamaki - rolki zwijane odwrotnie - zawijamy matę bambusową folią spożywczą, na nią bezpośrednio kładziemy garść ryżu, równomiernie rozkładamy i przykrywamy płatem wodorostów.
  7. Na nori rozprowadzamy palcem trochę wasabi, smarujemy kremowym serkiem, układamy paski tofu i awokado oraz kilka gałązek szczypiorku.
  8. Całość zwijamy, a na wierzchu układamy pokrojone w cienkie płatki mango i jeszcze raz ściskami matą.
  9. Posypujemy czarnym sezamem i kroimy na 2-3 cm kawałki.
  10. Podajemy z wasabi i sosem sojowym, przegryzając marynowanym imbirem.

PORADY I WSKAZÓWKI

  • Różowe sushi to zabawa, zwykle przygotowuję 1 - 2 rolki wykorzystując część ryżu przygotowanego do tradycyjnego sushi. Gotuję ryż według przepisu na ryż do sushi i zabarwiam sokiem z buraka.

Zobacz również

Makaron gryczany soba z grzybami shimeji cukinią i owocami granatu

makaron-gryczany-soba-z-grzybami-shimeji-cukinia-i-owocami-granatu

Indyk mole z ryżem i awokado, szybki meksykański obiad

indyk-mole-z-ryzem-i-awokado-szybki-meksykanski-obiad

Hummus z suszonymi pomidorami i aromatycznymi przyprawami

hummus-z-suszonymi-pomidorami-i-aromatycznymi-przyprawami

Sheng Jian Bao - chińskie Smażone bułeczki z Szanghaju

sheng-jian-bao-chinskie-smazone-buleczki-z-szanghaju

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.