Domowy fast food

Najważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu. Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi lub z chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko.


Co to jest panko?  Panko to japońska panierka w formie płatków,  odpowiednik bułki tartej, z tym że delikatniejsza w smaku i bardziej chrupiąca. Zaletą panko jest również to, że podczas smażenia wchłania mniej tłuszczu niż tradycyjna bułka tarta. Panko można kupić na stoiskach z orientalną żywnością.

SKŁADNIKI

Bułki - 8 sztuk*

  • 400g mąki
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko + 1 jajko do smarowania przed pieczeniem
  • 1 łyżka sezamu do posypania bułek

Zaczyn

  • 20g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 20g świeżych drożdży
  • 30g roztopionego i ostudzonego masła
  • 160ml wody
  • 30 g mleka w proszku

Kurczak w panierce panko

  • 8 porcji rozbitych kotletów z kurczaka ( mięso z piersi lub filety z udek)
  • panierka panko
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Ponadto

  • 8 plastrów żółtego sera
  • pomidory
  • ogórki kiszone
  • czerwona cebula
  • roszponka
  • keczup
  • majonez

WYKONANIE

Zaczyn

W misce mieszamy wszystkie składniki na zaczyn i odstawiamy na 30 minut.

Bułki

Do drugiej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na około 1 godzinę.

Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 bułeczek, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko rozpłaszczamy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C.

Przed pieczeniem bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Kurczak w panierce panko

Z jajka, mąki i odrobiny wody przygotowujemy ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Przyprawione solą i pieprzem kawałki kurczaka zanurzamy w przygotowanym cieście,  obtaczamy dokładnie w panierce panko i smażymy na złoty kolor.

Burger

Ciepłe bułki przekrawamy na pół. Płaską części bułki smarujemy keczupem, wykładamy plastrami ogórka kiszonego i roszponką, kolejnie kładziemy plaster żółtego sera, chrupiącego kurczaka, roszponkę, plaster pomidora, krążki czerwonej cebuli i majonez. Przykrywamy wierzchem bułki, spinamy patyczkiem i... Smacznego!

* Przepis na bułki hamburgerowe zaczerpnięty z "Encyklopedii domowych wypieków".

Zobacz również

Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce

wolowe-hamburgery-w-fioletowej-domowej-bulce

Smażony i pieczony kurczak z batatami i szparagami

smazony-i-pieczony-kurczak-z-batatami-i-szparagami

Maślane bułki Fastenwähe - karnawałowe pieczywo z Bazylei

maslane-bulki-fastenwahe-karnawalowe-pieczywo-z-bazylei

Pain Auvergnat - chleb lub bułki z regionu Owernii we Francji

pain-auvergnat-chleb-lub-bulki-z-regionu-owernii-we-francji

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.