Do tego ciasta najlepszym dodatkiem są domowe powidła śliwkowe, gęste, smażone tradycyjną metodą. Jeżeli zdecydujemy się na użycie powideł ze sklepu, sprawdźmy ich skład, gdyż może okazać się, że z jakichś tajemniczych powodów ciasto jest … za słodkie.
Pod warstwą polewy z białej czekolady kryją się śliwki nasączone w śliwowicy, która zawiera bardzo dużo % alkoholu. Jeśli ciastem chcemy poczęstować dzieci, alkohol możemy pominąć i nasączyć śliwki wodą lub np. sokiem z cytryny.
Składniki
CIASTO
200 g powideł śliwkowych
300 g puree z dyni
5 jaj
150 ml oleju
100 g posiekanych suszonych śliwek
150 g płatków owsianych
20 g grubo posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki otartej gałki muszkatołowej
2 łyżki kakao
150 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA
90 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
10 ml soku z cytryny
DODATKOWO
30 g suszonych posiekanych śliwek
20 ml śliwowicy lub innego alkoholu
Wykonanie
CIASTO
Powidła, puree z dyni, jaja, olej dokładnie ze sobą mieszamy. Dodajemy do mieszaniny płatki owsiane i posiekane orzechy i śliwki.
W drugiej misce mieszamy ze sobą pozostałe, suche składniki: mąkę, kakao, cukier, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170°C. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i obsypujemy odrobiną mąki. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki ciasta. Mieszamy delikatnie, nie zbyt długo, tylko do połączenia składników. Gotową masę na ciasto wylewamy do formy, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 50 – 60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od piekarnika. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy na 15 minut w formie, następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
POLEWA
Śliwki zalewamy śliwowicą lub innym alkoholem i odstawiamy na około godzinę.
Białą czekoladę bardzo drobno siekamy, przekładamy do miski i zalewamy sokiem z cytryny. Śmietankę zagotowujemy i gorącą zalewamy czekoladę. Po paru minutach dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, aby polewa lekko stężała, od czasu do czasu warto polewę przemieszać.
Na ostudzone ciasto rozkładamy nasączone alkoholem śliwki i wylewamy na nie polewę z białej czekolady.
Smacznego!
Aniu strasznie się cieszę, że dołączyłaś do akcji polecania blogów kulinarnych. Twój jest tego wart 🙂
🙂