Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Trufle czekoladowe z żurawiną - domowe słodycze

SKŁADNIKIWYKONANIEPORADYKOMENTARZE

Trufle z czekoladą i żurawiną - domowe słodycze. Pomysł na słodki prezent - domowe czekoladowe trufle z żurawiną

Jak zrobić domowe czekoladowe trufle z żurawiną?

Czekoladowe trufle z żurawiną to doskonały sposób na stworzenie własnych słodkości, które zachwycą smakiem i wyglądem. Ręcznie robione trufle to nie tylko prosty deser, ale także wyjątkowy dodatek do świątecznego menu czy codziennej filiżanki kawy. Połączenie czekolady i kwaskowatej żurawiny tworzy harmonijny smak, który trudno zapomnieć i któremu trudno się oprzeć.

Szukasz pomysłu na słodki prezent?

Domowe czekoladowe trufle z żurawiną to idealny słodki upominek dla bliskich, zwłaszcza w okresie świątecznym. Są eleganckie, wyjątkowe i pokazują, że włożyliśmy serce w ich przygotowanie. Wystarczy zapakować je w ozdobne pudełko lub słoik, by stworzyć słodką niespodziankę, którą doceni każdy miłośnik czekolady


SKŁADNIKI

WYKONANIE

  1. Żurawinę drobno posiekaj, zalej nalewką lub sokiem i odstaw na około pół godziny.
  2. Obie czekolady drobno posiekaj.
  3. Śmietankę wlej do garnka i podgrzewaj ją do momentu wrzenia, po czym dodaj posiekaną czekoladę  i zdejmij garnek z ognia.
  4. Intensywnie mieszaj, aż czekolada całkowicie się roztopi.
  5. Dodaj masło i znowu mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  6. Na koniec dodaj żurawinę razem z nalewką, dokładnie wymieszaj.
  7. Masę przelej do miski, kiedy przestygnie szczelnie przykryj folią i odstawiamy do lodówki na noc lub do momentu aż masa dobrze zastygnie.
  8. Z zastygłej masy formuj kuleczki i układaj najlepiej na blaszce lub tacy wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Gotowe kulki obtaczaj w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej.

PORADY I WSKAZÓWKI - FAQ

  • Dla dodania kontrastu smakowego polecam obtoczyć trufle w sproszkowanej żurawinie liofilizowanej. Jest ona dosyć kwaśna i ma piękny kolor.
  • Jeśli nie masz liofilizowanej żurawiny trufle możesz ozdobić obtaczając w kakao w proszku, cukrze pudrze, wiórkach kokosowych, pokruszonych orzechach lub posiekanej czekoladzie.
  • Dodatek nalewki żurawinowej do trufli kategoryzuje ten przepis, jako deser dla dorosłych. Możemy nalewkę zastąpić sokiem lub herbatką z żurawiny i wtedy uszczęśliwimy również młodszych smakoszy trufli.
  • Gotowa masa na trufle jest dość twarda, aby łatwo formować kulki warto użyć łyżki do melonów. Taką łyżką wycinamy kulki, następnie w dłoniach formujemy ostateczny kształt.
  • Gotowe trufle najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Można je również zamrozić, dzięki czemu będą świeże przez kilka tygodni.

Kategorie

Na SłodkoŚwięta

Zobacz również

Pierniczki na gryczanym miodzie i ciemnym piwie

pierniczki-na-gryczanym-miodzie-i-ciemnym-piwie

Kruche herbaciane ciasteczka z rooibos, pomarańczami i czekoladą

kruche-herbaciane-ciasteczka-z-rooibos-pomaranczami-i-czekolada

Mini Stollen - bożonarodzeniowe marcepanowe ciasto

mini-stollen-czyli-mini-wersja-strucli-bozonarodzeniowej-z-marcepanem-twarogiem-i-bakaliami

Marcepan - jak zrobić masę marcepanową?

marcepan-migdalowa-swiateczna-slodycz-jak-zrobic-mase-marcepanowa

Komentarze

Kuba | Vegan Taste 2017-12-20 21:02:46

Wyglądają świetnie!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-12-27 11:57:29

Jeszcze lepiej smakują 😉

Odpowiedz

gin 2017-12-20 21:58:56

Ależ one śliczne! :)

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2017-12-27 11:56:47

🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.