Pyszna i zdrowa kiszona surówka z czerwonej kapusty, jabłka i cebuli
Czerwona kapusta dostępna jest w sprzedaży praktycznie cały rok. Dzięki temu możemy ją kisić w niewielkich ilościach, wtedy kiedy będziemy mieli na nią ochotę. Wystarczy dorodna główka kapusty, jabłko, cebula, przyprawy, szatkujemy, mieszamy i po dwóch tygodniach mamy ponad 2 kg pysznej i zdrowej kiszonej surówki.
Skład
1 główka czerwonej kapusty ( około 2 kg)
1 duże winne jabłko
1 duża czerwona cebula
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżka soli
1 łyżeczka nasion kminku
3 ziarna ziela angielskiego
2 – 3 listki laurowe
Wykonanie
Główkę kapusty oczyszczamy z wierzchnich liści, brudnych i nadpsutych, przekrawamy, głąb wycinamy, jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kapustę drobno szatkujemy, jabłka i kapuściany głąb ścieramy na tarce o dużych oczkach, obraną cebulę kroimy na cienkie półplasterki.
Wszystko razem dokładnie mieszamy z solą, cukrem, kminkiem, najlepiej w dużej misce. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe i całość przekładamy do wyparzonego słoja lub kamiennego garnka. Mocno ubijamy np. tłuczkiem, przykrywamy talerzykiem, obciążamy i trzymamy w temperaturze pokojowej.
Po 3 – 4 dniach fermentacji kapustę przebijamy w kilku miejscach, najlepiej drewnianym patykiem lub drugą stroną drewnianej łyżki, ponownie przykrywamy talerzykiem, obciążamy i wynosimy tym razem w chłodne miejsce na 10 – 15 dni. Gotową kapustę przekładamy w słoiki i trzymamy w lodówce.
Smacznego i na zdrowie!
kurcze ,ja to debil w takich sprawach,ale spróbuję, dzięki
koniecznie 🙂 …próbować do skutku 😉
Czy konieczny jest kminek?
Można bez kminku 🙂