Ukryj menu
Boże Narodzenie

Sprawdzone przepisy:

Boże Narodzenie

Wiosenny serowy torcik bez pieczenia o smaku cytryny i kwiatów bzu

SKŁADNIKIWYKONANIEKOMENTARZE

Sernik na zimno z jogurtu i mascarpone. Deser bez pieczenia o smaku i aromacie kwiatów czarnego bzu. Hyćka, czyli czarny dziki bez - wiosenny serowy torcik z hyćki

Desery przygotowane na zimno, bez pieczenia to doskonała propozycja na wiosenne i letnie słodkości. Torcik z jogurtu i mascarpone z syropem i nalewką z kwiatów czarnego bzu jest prosty w przygotowaniu. Desery przygotowane na zimno są idealne na ciepłe dni, gdy unikamy korzystania z piekarnika. Torcik może być urozmaicony dodatkowymi smakowitymi warstwami, co z pewnością doda mu atrakcyjności wizualnej. Cierpliwość jest kluczowa w oczekiwaniu na stężenie żelatyny. Jednak efekt końcowy z pewnością wynagrodzi to oczekiwanie.


Jeżeli mamy w planach poczęstować deserem dzieci lub nie chcemy używać alkoholu, wówczas zamiast nalewki do ponczu możemy dodać syrop z kwiatów czarnego bzu.

Przepis i składniki na małą foremkę o średnicy 18 cm.

SKŁADNIKI

Spód

Sernik

Galaretka

WYKONANIE

Spód

  1. Biszkopty układamy na dnie tortownicy. 
  2. Cukier zalewamy wrzątkiem, dodajemy sok z cytryny i nalewkę.
  3. Tak przygotowanym ponczem nasączamy biszkopty.
  4. Wstawiamy do lodówki.

Sernik

  1. Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy.
  2. Syrop z bzu podgrzewamy razem z cukrem, zdejmujemy z palnika i do gorącego dodajemy namoczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
  3. Mieszamy jogurt z mascarpone, sok z cytryny, dodajemy przestudzony syrop z żelatyną i wylewamy na biszkopty.
  4. Wstawiamy do lodówki aby masa stężała.

Galaretka

  1. Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy.
  2. Syrop z bzu podgrzewamy razem z cukrem, zdejmujemy z palnika i do gorącego dodajemy namoczoną żelatynę, mieszamy.
  3. Odstawiamy do przestudzenia.
  4. Kiedy będzie lekko tężała delikatnie wylewamy na wierzch torcika.
  5. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.

Kategorie

Na Słodko

Zobacz również

Sernik na zimno z ricotty i mascarpone z bratkami w brzozowej galaretce

sernik-na-zimno-z-ricotty-i-mascarpone-z-bratkami-w-brzozowej-galaretce

Sernik z musztardą z frużeliną malinowo bazyliową

sernik-z-musztarda-z-fruzelina-malinowo-bazyliowa

Sernik na zimno z jeżynami i czekoladowym ciasteczkami

sernik-na-zimno-z-jezynami-i-czekoladowymi-ciasteczkami

Sernik limonkowy na spodzie z kruchych ciasteczek

sernik-limonkowy-na-spodzie-z-kruchych-ciasteczek

Komentarze

Beata, Magazyn Kuchenny 2018-05-27 16:32:35

Jej, opis tego torciku brzmi bardzo dekadencko 🙂

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2018-05-29 11:38:11

🙂

Odpowiedz

SlodkiZakatek 2019-06-07 14:08:18

Mam mnustwo takich kwiatow. Zrobie to ciasto!

Odpowiedz

TajemniceSmaku 2019-06-07 15:02:07

Syrop z kwiatów czarnego bzu jest uniwersalny 😉 A deser przepyszny 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany

Możesz się zalogować, aby automatycznie wypełnić dane.

Szukaj

Instagram


© Copyright 2024 by Tajemnice Smaku. Wszelkie prawa zastrzeżone.