Domowe przetwory. Kiszone liście winorośli, idealne do dolmades, czyli małych nadziewanych gołąbków. Przysmak w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej.
Kiszone liście winorośli to przysmak przede wszystkim w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Zawija się w nie rozmaite farsze mięsne, warzywne z ryżem czy też z kaszą.

Dolma, tolma, dolmades to takie nasze gołąbki, tylko w wersji mini. Lekko kwaskowaty smak kiszonych liści winogron jest dość charakterystyczny, samych raczej się nie je. Jednak kiedy zwiniemy w nie mięsny lub wegetariański farsz, otrzymamy wyjątkowe danie. Warto spróbować.
Składniki
- liście winorośli, bez łodyżek najlepiej młode - tyle ile wejdzie do słoja
- 1 l wody
- 100 g soli kamiennej
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
WYKONANIE
- Wodę zagotowujemy z solą, studzimy.
- Liście winorośli układamy ciasto w wyparzonym kamiennym garnku lub w słoju do wysokości 2/3 naczynia. Dodajemy przyprawy i czosnek, zalewamy przestudzoną solanką i obciążamy np. wyparzonym płaskim kamieniem, tak aby liście nie wystawały ponad powierzchnię solanki.
- Odstawiamy np. na kuchenny parapet. Liście kiszą się około 7 - 10 dni.
- Następnie zamykamy jest w słoiku razem z zalewą i przechowujemy w lodówce lub w zimnej piwnicy.
- Przed zawijaniem farszu w liście, moczymy około 30 minut w wodzie, gdyż są słone.
Tagi
czosnekwinogronaprzetwory domowedomowe przetworydomowe kiszonkikuchnie świataz domowej spiżarnikuchnia greckaZobacz również
Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

Kiszony kalafior z kurkumą i curry - domowe kiszonki

Dyniowe kimchi

Dodaj komentarz
Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.