Domowe przetwory. Kiszone liście winorośli, idealne do dolmades, czyli małych nadziewanych gołąbków. Przysmak w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej.

Kiszone liście winorośli to przysmak przede wszystkim w kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej. Zawija się w nie rozmaite farsze mięsne, warzywne z ryżem czy też z kaszą.


Dolma, tolma, dolmades to takie nasze gołąbki, tylko w wersji mini. Lekko kwaskowaty smak kiszonych liści winogron jest dość charakterystyczny, samych raczej się nie je. Jednak kiedy zwiniemy w nie mięsny lub wegetariański farsz, otrzymamy wyjątkowe danie. Warto spróbować.

Składniki

  • liście winorośli, bez łodyżek najlepiej młode - tyle ile wejdzie do słoja
  • 1 l wody
  • 100 g soli kamiennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy

WYKONANIE

  1. Wodę zagotowujemy z solą, studzimy.
  2. Liście winorośli układamy ciasto w wyparzonym kamiennym garnku lub w słoju do wysokości 2/3 naczynia. Dodajemy przyprawy i czosnek, zalewamy przestudzoną solanką i obciążamy np. wyparzonym płaskim kamieniem, tak aby liście nie wystawały ponad powierzchnię solanki.
  3. Odstawiamy np. na kuchenny parapet. Liście kiszą się około 7 - 10 dni.
  4. Następnie zamykamy jest w słoiku razem z zalewą i przechowujemy w lodówce lub w zimnej piwnicy.
  5. Przed zawijaniem farszu w liście, moczymy około 30 minut w wodzie, gdyż są słone.

Zobacz również

Kiszony koper włoski z gochugaru i kozieradką

kiszony-koper-wloski-z-gochugaru-i-kozieradka

Domowy ocet winny. Jak zrobić ocet z winogron?

domowy-ocet-winny-jak-zrobic-ocet-z-winogron

Kiszony kalafior z kurkumą i curry - domowe kiszonki

kiszony-kalafior-z-kurkuma-i-curry-domowe-kiszonki

Dyniowe kimchi

dyniowe-kimchi

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.