Nalewka z czarnych porzeczek – smorodinówka

Domowa nalewka z czarnej porzeczki

Owoce czarnej porzeczki to bogate źródło witaminy C. Ponoć nalewka z czarnej porzeczki, oprócz walorów smakowych, tak jak większość owocowych nalewek posiada właściwości lecznicze. Przypisuje się jej korzystne działanie na zaburzenia trawienne, jak również na choroby gardła i górnych dróg oddechowych.

Składniki

I Etap

1 kg czarna porzeczka

3 – 5 goździków

kawałek kory cynamonu (ok. 2 cm)

laska wanilii

mała garść liści z czarnych porzeczek

alkohol nalewkowy 70%*

II Etap

cukier **

III Etap

miód wielokwiatowy – 1 łyżka na litr nalewki (1 łyżka lub więcej, próbujemy i ewentualnie dosładzamy)

Wykonanie

I Etap

Owoce porzeczki obieramy z ogonków, wsypujemy do słoja, dodajemy goździki, laskę wanilii i liście porzeczki.  Zalewamy alkoholem 70% tak, aby wszystkie owoce zostały przykryte. Słój zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce na 3 miesiące.

II Etap

Po 3 miesiącach zlewamy płyn do osobnego naczynia, zakręcamy i odstawiamy. Pozbywamy się liści, a pozostałe w słoju owoce zasypujemy cukrem (na każdy litr uzyskanego płynu 100 g cukru) i odstawiamy ponownie  na tydzień.

III Etap

Po tygodniu, gdy cukier się rozpuści zlewamy powstały sok, łączymy z nalewką, dodajemy miód – 1 łyżka na litr nalewki, mieszamy. Na tym etapie warto skosztować wyrobu, jeżeli uważamy, że jest za mało słodki możemy dodać więcej miodu. Całość szczelnie zamykamy i odstawiamy  na tydzień lub dłużej. Następnie nalewkę filtrujemy przez kilkukrotnie złożoną gazę, przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce minimum na 6 miesięcy.

Smacznego i na zdrowie!

* alkoholu 70% potrzebujemy tyle, aby po zalaniu nastawu wszystkie owoce zostały przykryte

** ilość cukru zależy od ilości uzyskanego pod oddzieleniu owoców płynu, na każdy litr dodajemy 100 g cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *