Drożdżowe ciasto i pomarańcze
Chałka to drożdżowe pieczywo, które najczęściej przygotowujemy w postaci zaplecionego warkocza. Ta chałka jest również zapleciona, ale trochę inaczej. Dzięki tej technice możemy zaplecione ciasto umieścić w okrągłej foremce i upiec drożdżową babę.
Ciasto i pomarańcze. Do chałki dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowaną skórkę pomarańczową i likier pomarańczowy. Chałka jest więc bardzo pomarańczowa.
Upieczoną i przestudzoną chałkę oprószamy cukrem pudrem. Możemy również, jeszcze gorącą posmarować miodowym ponczem. Ciasto będzie jeszcze bardziej pomarańczowe. Aby przygotować poncz musimy zmieszać łyżkę miodu z odrobiną likieru pomarańczowego lub soku.
Najlepsza do wypieku tej chałki będzie foremka o średnicy 26 cm. Możemy też upiec ciasto w trochę mniejszej foremce, wtedy chałka będzie wyższa, taka jak ta na zdjęciu.
Składniki
ZACZYN
100 ml mleka
50 g mąki
25 g świeżych drożdży
5 g cukru
CIASTO
500 g mąki
60 g miękkiego masła
2 jaja
80 ml soku i otarta skórka z pomarańczy
60 g miodu
50 ml mleka
1/2 łyżeczki soli
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (pokrojonej w kostkę)
20 ml likieru pomarańczowego
DODATKOWO
żółtko do smarowania
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie)
cukier puder do oprószenia upieczonej chałki
Wykonanie
ZACZYN
W misce wymieszać drożdże z mlekiem, cukrem, mąką, przykryć i odstawić na około 15 minut.
CIASTO
Miód wymieszać z mlekiem, aż się rozpuści. Do zaczynu dodać mleko z miodem, sok i otartą skórkę z pomarańczy, jaja, sól, kandyzowaną skórkę pomarańczy i likier. Zagnieść ciasto, pod koniec dodać roztopione i przestudzone masło, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Z każdej porcji formujemy wałek o długości około 60 cm. Zaplatamy wałki według schematu ze zdjęcia, końcówki ciasta zawijamy pod spód (zdjęcie z przepisu na plecione bułeczki z czekoladową kruszonką).
Uplecioną chałkę przekładamy do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Tuż przed pieczeniem chałkę smarujemy żółtkiem lub żółtkiem rozkłóconym z wodą z kwiatów pomarańczy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 – 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chałkę razem z papierem i odstawiamy na kratkę. Po przestudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Już czuje ten smak i zapach. Taka chałka na śniadanie to czysta rozpusta.
Trzeba się rozpieszczać 😉