Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem i chili

Czy można jeść zielone szparagi na surowo? Oczywiście, że tak, są pyszne i chrupiące.

Zielone Szparagi Ricotta Chili

Chrupiące grzanki ze szparagowym serkiem to pyszna przekąska. Przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera* i od razu polubiłam. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę, na śniadanie lub kolację. Bruschettę możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty.

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych szparagów
  • garść liści świeżej bazylii
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g drobno startego parmezanu (lub grana padano) i więcej do podania
  • 250 g serka ricotta
  • oliwa z oliwek
  • 6 – 8 kromek pieczywa, u mnie ciabatta
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • chili lub gochugaru**

WYKONANIE

  1. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie obieraczką do warzyw ścinamy z każdego szparaga kilka ładnych wstążek. Szparagowe wstążki odkładamy na bok, a to co zostanie, kroimy na kawałki, dodajemy liście bazylii, szczyptę soli, sok z cytryny  i pulsacyjnie blendujemy. Dodajemy parmezan, 1 łyżkę oliwy z oliwek i ponownie blendujemy. Na koniec dodajemy ricottę, mieszamy, próbujemy i doprawiamy.
  2. Kromki ciabatty obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące, jeszcze gorące nacieramy przekrojonym czosnkiem. Na grzanki nakładamy masę serowo – szparagową, dekorujemy szparagowymi wstążkami, posypujemy startym parmezanem, płatkami ostrej papryki, skrapiamy oliwą.

* Przepis, po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z książki Jamiego Olivera „Jamie gotuje po włosku”

* *Gochugaru  to koreańska ostra  papryka w płatkach stosowana do kimchi.

One thought on “Bruschetta ze szparagami i szparagową ricottą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.